Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Масовите фалити в Германия: Една десета от фирмите от туристическия бранш са обявили несъстоятелност

Анализи

Масовите фалити в Германия: Една десета от фирмите от туристическия бранш са обявили несъстоятелност

Масовите фалити в Германия: Една десета от фирмите от туристическия бранш са обявили несъстоятелност - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Около 48 000 бизнеси в Германия, свързани с дейността на хотелиерския бранш, са затворили врати от 2020 г. досега, а други 6100 са подали молби за обявяване в несъстоятелност. Това показват заключенията от най-новото проучване на кредитната агенция "Кредитреформ" (Creditreform), цитирано от ДПА.

Destatis: Расте броят на фирмите в Германия, изпаднали в несъстоятелност

Рекорден ръст на фалитите на фирми в ЕС за второто тримесечие на 2023 г.

Експертите очакват секторът да се свие още повече.

„Вълната едва сега започна“, каза Патрик-Лудвиг Ханч, ръководител на икономическите изследвания на "Кредитреформ".

Прогноза: Корпоративните фалити в Германия може да скочат с над 30% през 2024 г.

Според проучването една от всеки десет компании в кетъринг отрасъла е затворила само през миналата година. Достигайки 14 000, броят на фалитите през 2023 г. е по-висок в сравнение с предходните три години, но все още е под нивото отпреди пандемията. Същото важи и за броя на изпадналите в неплатежоспособност фирми.

Има няколко причини за тези проблеми, каза Ханч и обясни: „Кетъринг индустрията е един от основните губещи след кризата през последните години. Кетърингът все още не се бе възстановил от пандемията, когато понесе нов удар заради инфлацията“.

Неизбежните увеличения на цените обаче отблъскват клиентите. В резултат, коригираните спрямо цените продажби и печалби са под нивата отпреди пандемията, добави той.

По думите му „общите икономически условия в момента са всичко друго, но не и благоприятни за сектора "настаняване и отдих". Увеличението на ДДС за ресторантите в началото на годината със сигурност не е помогнало за облекчаване на ситуацията“.

Германското правителство временно намали ДДС за ресторантите от 19 на 7 на сто в средата на 2020 г. - по време на пандемията от коронавирус, за да смекчи въздействието на енергийната криза и високата инфлация. От януари тази година отново са в сила старите, по-високи данъчни ставки.

Според "Кредитреформ" броят на обявилите несъстоятелност в кетъринг индустрията е нараснал с 27 на сто през миналата година, повече отколкото в икономиката на Германия като цяло. Заведенията за обществено хранене и доставчиците на хранителни услуги бяха особено силно засегнати - там обявилите неплатежоспособност се увеличават с 67 на сто.

Цели 88 на сто от всички фирми, обявили несъстоятелност, са били микропредприятия с до 10 служители, докато 49 на сто са били компаниите, които са на не повече от пет години.

Според експертите в края на настоящата година броят на ресторантите, кръчмите, закусвалните и кафенетата, застрашени от неплатежоспособност в Германия, ще бъде повече от 15 000.

Анкети