Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Германия на дефицит от над 2 млрд. евро от международната си търговия с ел. енергия

Енергетика

Германия на дефицит от над 2 млрд. евро от международната си търговия с ел. енергия

Германия на дефицит от над 2 млрд. евро от международната си търговия с ел. енергия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германия отчете дефицит за 2,29 млрд. евро в международната си търговия с електроенергия през миналата година, предизвикан от затварянето на последната ѝ ядрени електроцентрали и от вноса на по-евтина чуждестранна енергия, съобщи в понеделник немското издание Augsburger Allgemeine, цитирано от Ройтерс.

През 2023 г. Германия е внесла електроенергия за 5,7 милиарда евро, докато е изнесла за 3,5 млрд. евро, тласкайки най-голямата икономика в Европа към отрицателен баланс при търговията с електроенергия за първи път от много години насам, съобщава вестникът, позовавайки се на данни на Федералната мрежова агенция.

Близо 54 теравата (TW), или около 11% от общото потребление на електроенергия в Германия, са били внесени през 2023 г., докато по същото време са били изнесени 42 теравата, посочват още от Федералната мрежова агенция.

Увеличаването на вноса на електроенергия на едро от съседни страни понижи цените на потребителския ток в Германия, каза агенцията, добавяйки, че страната разполага с достатъчен производствен капацитет, за да покрие нуждите си.

"Ако електричеството е било внесено, то е защото е било по-евтино в чужбина", каза говорител на агенцията пред Augsburger Allgemeine.

Германия затвори последните си три атомни електроцентрали миналия март, слагайки край на ядрената програма от последните шест десетилетия, тъй като Берлин изпълнява своя план за производство на електроенергия от напълно възобновяеми източници до 2035 г., отбелязва Ройтерс.

Скокът във вноса на електроенергия също така е помогнал за намаляването на производството на електроенергия от въглища и на парниковите вредни емисии в Германия през миналата година, поставяйки страната на пътя да постигне своите климатични цели за 2030 г. за намаляване на емисиите с 65% в сравнение с 1990 г. и да стане въглеродно неутрална до 2045 г.

Анкети