Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Тревожен сигнал: Промишлените поръчки в Германия са намалели с 11,3% през януари

Анализи

Тревожен сигнал: Промишлените поръчки в Германия са намалели с 11,3% през януари

Тревожен сигнал: Промишлените поръчки в Германия са намалели с 11,3% през януари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Официалните данни показват, че промишлените поръчки в Германия са намалели повече от очакваното през януари, което е пореден тревожен знак за ключовия производствен сектор в най-голямата европейска икономика, предаде АФП.

Новите поръчки, които се наблюдават отблизо като показател за бъдещата бизнес активност, са намалели с 11,3% спрямо предходния месец, съобщи федералната статистическа служба Destatis.

Анализаторите, анкетирани от фирмата за финансови данни FactSet, очакваха спад от шест процента.

През декември поръчките неочаквано се повишиха с 12%, а отрицателната стойност за януари отчасти се обяснява с месечното сравнение.

Германското промишлено производство със спад шести пореден месец

Министерството на икономиката съобщи, че поръчките от еврозоната са спаднали с повече от 25% след силните данни през декември, докато търсенето от други страни се е увеличило леко.

Икономическата активност в промишления сектор на еврозоната се сви през декември

Спадът през януари е разпределен в повечето сектори, като особено силно са намалели поръчките за електрическо оборудване, метали и фармацевтични продукти, посочи министерството.

Destatis подчерта, че при „по-малко волатилно“ тримесечно сравнение новите поръчки от ноември до януари са били с 2,3% по-високи от предходните три месеца.

Икономистът Йенс-Оливер Никлаш от банка LBBW заяви, че тримесечното сравнение е "нелоша цифра, след като се преодолее първоначалният шок от януари".

Той обаче добави, че тя „все още не е достатъчно добра, за да обърне низходящата тенденция от последните няколко тримесечия. Икономиката продължава да се намира в криза“

Високата инфлация, скъпите енергийни ресурси и по-слабото търсене от страна на ключовия пазар - Китай - през последните месеци натежаха върху ключовия производствен сектор на Германия.

Забавянето на промишлеността допринесе за по-широкия спад на германската икономика, която се сви с 0,3% през 2023 г.

Централната банка на Бундесбанк очаква през 2024 г. да започне скромно възстановяване, като прогнозира ръст от 0,4%, тъй като инфлацията намалява, а търсенето се повишава.

Анкети