Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Михаил Кръстев: Бюджетът „гърми“, не е изненада, че куца приходната част

Анализи

Михаил Кръстев: Бюджетът „гърми“, не е изненада, че куца приходната част

Михаил Кръстев: Бюджетът гърми, не е изненада, че куца приходната част - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Най-вероятно идеята за минималната заплата ще е изпълнима, въпросът е дали ще е адекватна и логична. По-скоро не бих казал, че правителството я предлага, дава да се разбере как би изглеждала заплатата по методологията, която се прие по-рано в политическите турбуленции. Спорът за минималната работна заплата мисля, че е много изкривен в последните години. Не мисля, че е адекватна мярка, за това да стимулираме икономиката си да върви напред", коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков.

По негови думи в момента имаме застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори и райони.

„С оглед на нашата тежка демографска ситуация в страната и липсата на работна сила - може да повлияе негативно върху редица бизнеси. А те са в крайна сметка тези, които плащат и държавата разпределя“, подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев заяви, че това предложение е социална политика, която според него, няма да бъде платена от държавата, а от бизнеса.

„Това ще натовари бизнеса, работниците, самоосигуряващите се лица, които имат собствени бизнеси, фирми, решили са да се осигуряват на тези пари. Това е пореден случай, в който държавата се намесва в реалната икономика и само вреди икономически“, категоричен е той.

„Лош тренд е това, че държавата постоянно се намесва и свикнахме през последните години постоянно да има някакви субсидии, помощи, нещо, което изкривява изключително много пазара. За бизнесите, опериращи в страната, е хубаво да има предвидимост поне на държавната политика, ясна точна стратегия и визия, за да могат да планиран адекватно и да могат да правят бизнес, да вкарват нови капитали в страната, за да таргетираме повишаването на средната заплата, но с устойчив модел“, посочи Преслав Райков.

По думите на Михаил Кръстев бюджетът в момента „гърми“.

„Това не е изненада, тъй като прогнозите, че няма да се осъществи в приходната си част, бяха дадени от мен и мои колеги още в началото на лятото. Приходите от косвени данъци от ДДС са по-малко спрямо предходната година. Няма как да наваксаме този растеж, който е заложен, държавата не иска да събира. Говорим за социални политики, за минимална работна заплата, но виждаме, че бизнеси, които са рекордьори, изведнъж започват да затварят своята мощност и заводи, защото държавата не им е разрешила да оперират. Държавата сама си пречи“, каза още той.

Според Преслав Райков трябва да започне активен коментар по Бюджет 2024.

„Надявам се и тази година да успеем да регистрираме положителен икономически ръст. Държавата не трябва да пречи, а да максимизира това, което има.  Нужни са максимизиране на потенциала, който имаме и връщане на пазарната логика“, допълни той.

„Няма шанс да успеем да скалъпим нещата, няма да осъществим капиталовата си програма и оттам този дефицит от 3% ще бъде счетоводно под 3%, но това не носи нищо, тъй като ние просто не инвестираме парите, които са заложени там, за да спазим това изискване. Ние залагаме бомби, това, което се случва тази година в реалната икономика, се отразява следващата година в бюджета“, коментира Михаил Кръстев.

Анкети