Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Над 2 млн. британски домакинства са пропуснали основно плащане през януари

Анализи

Над 2 млн. британски домакинства са пропуснали основно плащане през януари

Над 2 млн. британски домакинства са пропуснали основно плащане през януари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Близо 2,3 милиона домакинства са пропуснали основно плащане през януари. Броят им се е увеличил с  400 000 спрямо предходния месец, съобщава Sky News.

Основните плащания – които включват ипотеки, наеми, заеми и кредитни карти – често достигат пика си през януари, според инструмента за проследяване на информация за потребителите на „Which?“

От месечната им анкета, проведена сред 2000 души, става ясно, че близо 59 на сто са направили поне финансова корекция, като например продажба на артикули, спестявания или намаляване на основните неща, за да покрият разходите си.

Това обаче е по-ниско от пика от 65% през септември, посочва медията.

С 11 процентни пункта спрямо миналата година расте броя на домакинствата, които пестят от сметки, жилищни разходи, лекарства и хранителни стоки, от 27% на 38%.

„Тъй като 2,3 милиона домакинства в Обединеното кралство са пропуснали плащания през януари и тези с най-ниски доходи са най-силно засегнати, потребителите ще се нуждаят от повече подкрепа от всякога през 2023 г.“, посочва Росио Конча, от „Which?“

„Кризата с разходите за живот продължава да „хапе“ финансите на домакинствата, ние призоваваме бизнеса в основни сектори да направят повече, за да помогнат на клиентите да получат добра сделка и да избегнат ненужни или несправедливи разходи и такси“, посочва още той.

Допълнителен натиск може да дойде под формата на увеличени сметки за вода, след като индустриалният орган Water UK заяви, че цените ще се повишат със 7,5% тази година - като цената на среднодневното потребление на вода ще достигне £1,23.

Въпреки това дружеството твърди, че цената все още е по-ниска в реално изражение, отколкото е била преди десетилетие.

Анкети