Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Недостигът на храни може допълнително да увеличи ценовия натиск във Великобритания

Анализи

Недостигът на храни може допълнително да увеличи ценовия натиск във Великобритания

В момента инфлацията на цените в супермаркетите на Острова достигна нива, невиждани от почти 50 години насам

Недостигът на храни може допълнително да увеличи ценовия натиск във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Британците, които са сериозно разтревожени от най-голямото покачване на цените на храните от 1977 г. насам, може би ще трябва да свикнат с недостига на пресни зеленчуци, тъй като растящите разходи и непредсказуемото време удрят местното производство, предава Ройтерс.

Потребителите на Острова се сблъскват с недостиг на домати, краставици и чушки през последните седмици, след като лошите реколти в Северна Африка намалиха предлагането, а инфлацията принуди купувачите на едро да харчат повече за по-малко продукция от ключови пазари като Испания.

Данните на данъчната служба показват, че Великобритания е внесла 266 273 тона зеленчуци през януари 2023 г. - най-малкото количество за месеца от 2010 г. насам, когато населението е било с около 7 процента по-малко, отколкото е сега, предава БТА.

Освен това производството на съставки за салата в Обединеното кралство се очаква да достигне рекордно ниско ниво тази година, тъй като скъпата енергия възпира британските производители да засаждат култури в оранжерии.

Тежките условия помогнаха да се тласне инфлацията на цените на храните във Великобритания до нива, невиждани от почти 50 години.

Индустриалните данни от пазарния изследовател Kantar показаха днес, че инфлацията на цените на хранителните стоки в Обединеното кралство е достигнала рекордните 17,5% през четирите седмици до 19 март.

Много търговци на дребно на храни купуват по-малко, знаейки, че клиентите им не могат да си позволят да харчат много, като така понасят удар върху печалбите си.

Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, заяви, че сега има въпросителна относно бъдещето на британските производители на пресни храни.

„Има ограничение за това колко дълго производителите могат да продължат да произвеждат на загуба“, каза той.

Производители, земеделски съюзи и собственици на магазини предупреждават за още повече недостиг, който вероятно скоро ще се разпространи и върху други култури, отглеждани на Острова, включително праз, карфиол и моркови, поради лятната суша и зимните студове.

През март Обединеното кралство разчита около 95% внос за доматите, предлагани на пазара, но обичайно това количество пада до 40% през юни до септември.

Предупрежденията идват, след като супермаркетите бяха принудени да ограничат продажбите на яйца в края на миналата година, докато свиването на разходите се разпростира върху птицевъдите и свиневъдите, което накара мнозина да напуснат индустрията.

Производителите на ябълки и круши също твърдят, че не се засаждат достатъчно дървета за поддържане на овощни градини.

Докато правителството и супермаркетите казват, че са уверени в предлагането, кризата със салатите хвърли светлина върху несигурното състояние на британската индустрия за пресни продукти.

Лий Стайлс, секретар на Асоциацията на производителите на долината Леа, чиито членове произвеждат около три четвърти от британската реколта от краставици и чушки, сподели, че до март около половината все още не са засадили, докато 10 процента от членовете са прекратили търговията миналата година.

„Има реални рискове празните рафтове да станат по-често срещани“, каза Минет Батърс, президент на Националния съюз на фермерите.

Синдикатът, който очаква през 2023 г. производството на пресни зеленчуци в Обединеното кралство да достигне най-ниското си ниво от началото на записите през 1985 г., предупреждаваше от месеци за опасността от изключване на градинарството от правителствена схема, която предоставя помощ на компании, борещи се с разходите за енергия.

Уорд посочи, че маржовете при прясната продукция традиционно са били около 1-2 процента, но тази година са станали отрицателни поради високите разходи за енергия, гориво и труд.

За много търговци на дребно способността да избегнат недостига ще зависи от това как се справят при снабдяването на продукция отвъд океана.

Това може да се усложни от практиката на супермаркетите в Обединеното кралство да определят цените за целия сезон, докато техните съперници от Европейския съюз са по-гъвкави, коментира пред Ройтерс производител, който също внася и опакова стоки.

Излизането на Великобритания от блока също изигра роля, като увеличената документация обезкуражава шофьорите да пътуват до Обединеното кралство, което също може да обясни защо рафтовете на супермаркетите в континентална Европа като цяло остават добре заредени.

Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява големите търговци на дребно на храни, сподели, че супермаркетите са уверени в устойчивостта на веригите за доставка на храни, особено с наближаващия вегетационен период в Обединеното кралство.

Но по-малките търговци на дребно са под натиск.

Енгин Йозчелик, бивш промишлен купувач, който сега управлява хранителен магазин в Северен Лондон и е консултант на други търговски обекти, каза, че сега купуват значително по-малко продукция, след като доматите на клонка са поскъпнали драстично от 7 паунда на 25 паунда за кутия.

По думите му, купувачите, които до скоро са свивали разходите си в седмицата преди деня, в който получават заплата, сега намаляват харченето на средства още в средата на месеца.