Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Неочаквано британската безработица се повиши до най-високото си ниво от септември 2021 г.

Анализи

Неочаквано британската безработица се повиши до най-високото си ниво от септември 2021 г.

Неочаквано британската безработица се повиши до най-високото си ниво от септември 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Равнището на безработица в Обединеното кралство (за хора на възраст 16 и повече години) достигна до ниво от 4,4% в периода от февруари до април 2024 г., което е значително над прогнозите спрямо година по-рано.

Най-новите данни на официалната британска статистика ONS са сигнал, че пазарът на труда може да се охлажда, като броят на свободните работни места все още намалява и безработицата се увеличава, въпреки че растежът на доходите остава относително силен.

Нарастването на безработицата е в резултати на увеличаване на броя на безработните с 24 хиляди до общо 1,51 милиона.

В същото време броят на новозаетите се понижи през май с 3 хиляди след спад с 36 хиляди през май, достигайки общо 30,3 милиона.

Между март и май свободните работни места в Обединеното кралство пък са намалели с 12 000 до 904 000, но остава над нивата отпреди коронавирусната пандемия.

В същото време заплатите в Обединеното кралство, включвайки бонусите, се повишиха през февруари - април с 5,9% на годишна база до 687 паунда за седмица, след аналогичен растеж през предходните месеци, но при пазарни очаквания за по-сабо повишение с 5,7 на сто.

Това вероятно ще затвърди мнението на Английската централна банка, че са необходими повече доказателства за отслабване на инфлационния натиск преди намаляване на лихвените проценти.

Въпреки данните за повишаване на заплащането на труда, инвеститорите увеличиха залозите си за повече от едно намаление на лихвените проценти на централната банка на Великобритания до края на годината, изглежда акцентирайки върху нарастването на безработицата и охлаждането на трудовия пазар.

Те вече оценяват на 100% вероятността за първо намалени на основната британска лихва с 25 базисни пункта през ноември и на 50% шанса за още едно понижение до края на годината, спрямо 40% преди оповестяването на днешните данни.

Пазарните участници вече оценяват и на 40% вероятността първото понижение на лихвите да бъде факт още през август, след като преди оповестяването на данните за състоянието на пазара на труда тази вероятност се определяше на около 33%.

В момента основната лихва на Английската централна банка се намира в 16-годишен връх от 5,25%.