Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Неочаквано: Доверието на инвеститорите в еврозоната през май с рязко понижение

Анализи

Неочаквано: Доверието на инвеститорите в еврозоната през май с рязко понижение

Неочаквано: Доверието на инвеститорите в еврозоната през май с рязко понижение - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Доверието на инвеститорите в еврозоната се понижи изненадващо през май, след шест месеца на ръст, на фона на задържащата се висока инфлация и проблемите свързани с енергоизточниците, показва най-новото проучване на института за поведенчески изследвания Sentix, съобщава Ройтерс.

Индексът на Sentix за еврозоната се понижи до -13,1 пункта за май от -8,7 през април. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха показателят да се повиши до -8,0 този месец.

Индексът на очакванията се понижи до -19,0 през май от -13,0 през април, най-ниското му ниво от декември 2022 г., „унищожавайки всички надежди за икономическо съживяване след избухването на войната в Украйна“, посочват от Sentix.

Барометърът падна в отрицателна територия след нахлуването на Русия миналия февруари.

Анкетата е проведена сред 1276 инвеститори между 4 и 6 май, посочиха от аналитичното компания.

Проблемът с недостига на енергия, намалените потребителски разходи поради инфлацията и загрижеността на потребителите относно принудителните инвестиции в техните отоплителни системи за смекчаване на изменението на климата са сред факторите, допринесли за незадоволителните данни през тази пролет, се добавя в съобщението на Sentix.

Сред редица политики, въведени в ЕС, управляващата коалиция в Берлин през март постигна съгласие, че всички новоинсталирани отоплителни системи в трябва да работят с 65 на сто възобновяема енергия от 2024 г. както в нови, така и в стари сгради.