Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Николай Василев: Инфлацията е най-малкият проблем за еврозоната - трябват мерки, за да падне дефицитът

Анализи

Николай Василев: Инфлацията е най-малкият проблем за еврозоната - трябват мерки, за да падне дефицитът

Николай Василев: Инфлацията е най-малкият проблем за еврозоната - трябват мерки, за да падне дефицитът - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Датата 1 януари 2025 г. е все още изпълнима за влизането ни в еврозоната, но при изпълнение на няколко фактора. Инфлацията е най-малкият проблем“, коментира пред Нова нюз бившият министър на икономиката Николай Василев.

„Не отговаряме на този критерий, но ако само това остане, може да се направи политически компромис. Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг. Като цяло водихме проинфлационна политика“, коментира той.

Василев призова да се спрат всички излишни държавни разходи.

„Администрацията е по-голяма, отколкото когато аз бях министър, а населението е с милион по-малко. Защо? Капиталовите разходи може да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските. Те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", заяви бившият министър.

Днес настъпва своеобразният Ден на данъчната свобода. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Денят на данъчната свобода за 2024 година: От днес работим за себе си

Според Василев би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май.

„Трябва да вземем мерки, за да падне дефицитът. Например - чрез съкращаване на разходите. България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно много намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг“, смята икономистът.

Анкети