Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Община Челопеч е лидер в класацията за най-висока средна работна заплата в България за 2021 г.

Анализи

Община Челопеч е лидер в класацията за най-висока средна работна заплата в България за 2021 г.

СРЗ на наетите лица в 183 общини бележи ръст между 40% и 60% за пет години, като за поредна година най-високи са заплатите в малки общини с големи работодатели, отчитат от ИПИ

Община Челопеч е лидер в класацията за най-висока средна работна заплата в България за 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Къде са най-високите заплати в страната в годината на възстановяване от пандемията? Отговор на този втпрос дават в анализа си от Института за пазарна икономика.

Изложените в изследването данни показват средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната – това включва както наетите в частния, така и наетите в обществения сектор, обобщават анализаторите от ИПИ.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г. е в община Челопеч (2 930 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 431 лв.), следвана от община Пирдоп (2 205 лв.) и Столична община (2 144 лв.). На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.),  Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат:

  • общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;
  •  общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна  
  • общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати.

Данните обобщават положителните процеси от последните години, които водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2017-2021 г.

Средната заплата на наетите лица в 183 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89% и 97% за периода 2017-2021 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството.

Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което имат и новите работни места в дигиталната сфера.

На фона на бързото възстановяване на българската икономика през 2021 г. във всички общини в страната без една се отбелязва ръст на средната работна заплата. Спад има единствено в ловешката община Угърчин, с 14%.  Редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането в контекста на икономическия ръст през 2021 г., най-видимо в Каолиново (+39%), Кнежа (+38%), в резултат на силното представяне на земеделието и преработването на масла. В Столична община повишението е с 12%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Пловдив с 14% ръст.

Анкети