Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Опитът на Гърция да повиши производителността и заетостта с шестдневна работна седмица среща остри критики

Анализи

Опитът на Гърция да повиши производителността и заетостта с шестдневна работна седмица среща остри критики

Опитът на Гърция да повиши производителността и заетостта с шестдневна работна седмица среща остри критики - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои предприятия в опит да повиши производителността и заетостта.

Регламентът, влязъл в сила на 1 юли, не се вписва в световната тенденция компаниите да въвеждат по-кратка работна седмица.

Първи в ЕС: Гърците въведоха шестдневна работна седмица. Служителите виждат ограничение на трудовите права

Според новото законодателство, което беше прието като част от по-широк набор от трудови закони миналата година, служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна.

Промяната означава, че традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа седмично за някои предприятия. Работниците в сферата на ресторантьорството и туризма не са включени.

Про-бизнес правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис заяви, че мярката е едновременно "благоприятна за работниците" и "дълбоко ориентирана към растежа". Тя има за цел да подпомогне служителите, които не получават достатъчно възнаграждение за извънреден труд, и да спомогне за преодоляване на проблема с недекларирания труд.

Синдикатите и политическите наблюдатели остро разкритикуваха този ход.

Гиоргос Кацамбекис, преподавател по европейска и международна политика в британския университет „Лафбъро“, определи въвеждането на трудовия закон от гръцкото правителство като "голяма крачка назад" за работната сила, която така или иначе работи най-много часове в целия Европейския съюз.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие гърците работят повече от хората в САЩ, Япония и от 27-те членове на ЕС.

Установено е, че през 2022 г. гръцките служители са работили средно 1886 часа, което е повече от средния брой часове в САЩ - 1811 часа, и от средния брой часове в ЕС - 1571 часа.

„Гръцките граждани вече работят най-дългите часове седмично в Европа. Сега те може да бъдат принудени да работят шести ден с решение на гръцкото правителство“, заяви Джон О'Бренан, професор по право на ЕС от университета Мейнуот, Ирландия, цитиран от Ен Би Си.

„Това е нелепо, на фона на преминаването към четиридневна работна седмица в повечето цивилизовани страни“, добави той.

В доклад, публикуван от мозъчния тръст Autonomy по-рано тази година, се посочва, че повечето компании, участващи в опита за въвеждане на четиридневна работна седмица, са оставили тази политика за постоянно.

Всички консултирани ръководители на проекти и изпълнителни директори на компании, участвали в изпитанието, казват, че четиридневната работна седмица е имала положителен ефект върху тяхната фирма. Повече от половината определят въздействието като „много положително“.