Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Почасовият енергиен договор бавно си проправя път в Белгия

Анализи

Почасовият енергиен договор бавно си проправя път в Белгия

Почасовият енергиен договор бавно си проправя път в Белгия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Нов тип променлив контракт за електроенергия бавно си проправя път в Белгия. Става дума за договор с енергото, при който тарифата не е фиксирана на дневна и нощна, а зависи от цената на електроенергията, която се търгува на борсата в сегмента „Ден напред“. Засега този тип договор се предлага само във фламандската част на страната и не от всички оператори.

Една от причините все още да не се струват привлекателни за домакинствата, е че е необходимо внимателно да се следи динамиката на борсовата цена за съответния час както и дали няма да претърпи резки корекции в рамките на деня. Освен това е небходим и "умен" електромер, който е не е наличен в цялата страна, посочва в свой анализ българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов .

За момента едва 0,03% от белгийците във Фландрия са на променливи договори. Очакванията на енергийния регулатор CREG, че следващите години този процент на желаещите ще нарасне.

Експертите на регулатора обясняват, че към момента няма интерес, защото за семействата, които нямат огромна консумация като зареждане на електромобил или наличие на термопомпа, нямат нужда от новия договор. В случай обаче, че променят модела си на енергопотребление, инсталират зарядна станция – ще е са от значение дневните спадове на борсовата цена и могат да пестят значителна сума от месечната си сметка.

Сметката на регулатора показала, че средно домакинство може да намали от 350 на 290 евро месечната си сметка, ако внимателно следи ежедневно динамиката на борсовата цена и нейните падове.

Новият тип договор е добра възможност с оглед на променения климат и непрекъснатите бури, който се редят една след друга в Северна Европа от началото на годината. При тях поривите на вятъра достигат между 100 и 150 км/ч и генерират огромни количества зелена енергия от вятърните паркове. Огромната произведена енергия в комбинация с ниското потребление формира отрицателни стойности на цената, последният случай бе през януари, където тя стигна до -15 евро за мегаватчас.

От регулатора предупреждават и собствениците на слънчеви панели, че трябва да бъдат много внимателни с динамичните договори. В случай че не консумират цялата генерирана енергия, излишната ще включена в мрежата. Ако обаче цената на търгуваната енергия на борсата за съответния часови диапазон е ниска, те ще получават по-малко пари. Ако е отрицателна, поради свръхпредлагане, те дори ще се наложи да плащат за да се „пласира“ енергията им. Следователно в техен интерес да увеличат максимално потреблението си и да изразходват енергията за собствени нужди или пък да я съхранят в батерия. Опция е дори да изключат слънчевите панели.

Как да се действа в тези случаи е трудно да се даде ясен отговор както за крайните битови клиенти, така и за производителите. Енергийният експерт Люк Паувелс казва, че няма ясен отговор като се има предвид, че една от компонентите в уравнението е капризите на времето.

А то както се вижда за последните 2 години е непредсказуемо. Според него обаче си струва домакинствата да направят сравнение. За тази цел има създаден виртуален симулатор на енергийния регулатор, който е най-точният барометър и няма скрити от доставчиците уловки.

Как стои въпросът с фиксираните договори и дали при промяна на цената на борсата абонатите може да бъдат облагодетелствани. Според енергийния сайт Mijnenergie.be цената на енергията на борсите в Белгия и Нидерландия е над 8 пъти по ниска отколкото през август 2022 г. Същевременно цените на доставчиците падат по-бавно. Абонатите в момента плащат 5 пъти по-малко, отколкото по време на пика на енергийната криза.

При фиксиран договор (едногодишен, за 3 или 6 месеца) цената на енергията остава непроменена. Ако променлив договор с променлива тарифа, доставчикът на енергия ще коригира цената всеки месец или на тримесечна база според ситуацията на енергийните борси и прилага специална формула. В допълнение към нея доставчиците начисляват фиксирана такса или абонаментни разходи.

Доставчиците на енергия определят тарифната формула в началото на вашия договор“. Това означава, че те не могат да го променят по време на неговото действие. Това е възможно в случай на предложение за удължаване на договора. Тъй като голяма част от потребителите имат едногодишен договор, в повечето случаи вече е извършена корекция на тарифите. Затова при подновяване на договор винаги е важно да сравнявате актуализираната тарифна формула с цените на други доставчици на енергия“ казва за енергийния сайт специалистът Кърт Деман и допълва, че по-стабилната пазарна ситуация бавно се отразява в ценообразуването на доставчиците на енергия.

Анкети