Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. През първото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата се е повишила със 17.3% на годишна база

Анализи

През първото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата се е повишила със 17.3% на годишна база

През първото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата се е повишила със 17.3% на годишна база - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През първото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата се повиши номинално със 17.3% на годишна база. Този темп бе близък до отчетения през последното тримесечие на 2022 г.

Спрямо година по-рано бе наблюдавано ускорение, обусловено както от частния сектор (17.5%), така и от обществения (16.5%). Текущата възходяща динамика вероятно отразява и наличието на ефект от по-ниската база през първите три месеца на предходната година, тъй като актуализацията на МРЗ за предходната година влезе в сила от април 2022 г., се отчита в Месечния обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите.

Най-съществено нарастване на заплатите беше отчетено в производство и разпределение на електроенергия (26.9%), транспорт (25.2%) и строителство (20.5%).

„В условията на забавяне на темпа на инфлацията, реалният растеж на доходите от труд, дефлиран с ХИПЦ, се ускори до 3.4% на годишна база. Последният беше в съответствие с по-благоприятните оценки на потребителите за настоящото и очакваното им финансово състояние“, се казва още в доклада.