Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Прогноза: Фед няма да повиши лихвите на заседанието си в сряда

Анализи

Прогноза: Фед няма да повиши лихвите на заседанието си в сряда

Прогноза: Фед няма да повиши лихвите на заседанието си в сряда - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Очаква се в сряда Федералният резерв на САЩ да запази лихвените проценти на стабилно ниво след лятото на смесени икономически данни, като остави отворена вратата за ново повишение, ако е необходимо.

През последните 18 месеца Фед повиши лихвените проценти 11 пъти, като достигна невиждано от 22 години равнище на основния лихвен процент, тъй като се бори с инфлацията, която все още упорито надвишава дългосрочната цел от 2 %.

След като рязко спадна през последната година, през последните месеци инфлацията отново се повиши поради скока на енергийните разходи, което засили натиска върху Фед.

Анализаторите и трейдърите обаче все още очакват централната банка на САЩ да задържи лихвените проценти стабилни на 19-20 септември, за да даде на политиците повече време да оценят състоянието на най-голямата икономика в света.

„Смятаме, че Фед е приключил с цикъла си на затягане", заяви главният икономист на EY Грегъри Дако пред АФП. „Това мнение не се е променило през последните няколко месеца.“

„След като повиши лихвените проценти през юли, очакваме Фед да последва силните сигнали отпреди заседанието и да задържи лихвите стабилни“, написаха икономистите на Дойче банк в бележка до клиентите си в петък.

Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC), който определя лихвените проценти, сега се намира в трудна ситуация, защото се опитва да се справи с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти и същевременно да избегне рецесия, което се нарича от икономистите „меко приземяване“.

Неотдавнашните икономически данни, показващи силен икономически растеж през първата половина на годината, низходяща инфлация и смекчаващ се пазар на труда, подсказват, че Фед може би ще успее да се справи.

„Мисля, че като цяло икономиката се развива сравнително добре, но виждаме признаци, че е в ход икономическо забавяне“, казва Дако от EY.

Анализаторите от Goldman Sachs наскоро намалиха прогнозата си за рецесия в САЩ от 20 % вероятност на 15 %, докато други икономисти - включително тези от изследователския екип на Фед - твърдят, че вече не очакват САЩ да навлязат в рецесия.

„Последните данни би трябвало да оставят Фед окуражен от продължаващата дезинфлация, но загрижен за повторното ускоряване на инфлацията поради силната активност“, пишат икономисти от Bank of America в бележка до клиентите си.

Някои членове на FOMC - включително председателят на Фед Джером Пауъл - посочиха, че виждат ограничен път за Фед да постигне меко приземяване през следващите месеци.

„Вярвам, че има възможност за златна пътека, която е необичайна, в най-новата съвременна история на Фед“, заяви президентът на Фед в Чикаго и член на FOMC Остан Гулсби по време на неотдавнашно интервю, излъчено по NPR.

„Ако погледнете очакванията на пазара, нараства увереността, че можем да се справим“, продължи той, като добави, че това зависи от това дали Фед „ще продължи да внимава за данните“.

Други експерти, включително управителят на Фед Мишел Боуман, заявиха през последните седмици, че вероятно ще са необходими допълнителни повишения на лихвените проценти, за да се сведе инфлацията до целевото равнище от два процента.

Спирането на повишаването на лихвените проценти през септември, като същевременно се прогнозира по-нататъшно затягане на паричната политика чрез съпътстващите икономически прогнози на Фед. Това би дало на политиците повече време за оценка на постъпващите данни, като същевременно би запазило заплахата от по-нататъшно затягане на паричната политика жива на финансовите пазари.

Анкети