Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Прогноза: Китайската икономика върви към подем

Анализи

Прогноза: Китайската икономика върви към подем

Прогноза: Китайската икономика върви към подем - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Икономическите перспективи Китай са на път да се подобрят през следващите месеци, подкрепени от стабилните фискални разходи, а целта на страната за растеж от около 5 процента за 2024 г. е постижима, прогнозира икономистът Хуанг Ипин, декан на Националното училище за развитие на Пекинския университет, в ексклузивно интервю за China Daily.

По думите му икономиката на нацията е относително стабилна и с по-добри от очакваното показатели през първите два месеца на 2024 година.

 „Има надежда, че икономиката може да продължи да се подобрява, като се има предвид, че правителството ще разшири своите фискални разходи и ще осигури повече подкрепа за икономическия растеж през следващите месеци“, посочва Хуанг.

„Икономиката на САЩ изглежда, че преживява меко приземяване, което би трябвало да е положително за нашата външна икономическа среда и износ“, допълва експертът.

 Икономиката на Китай показа забележими признаци на възстановяване от началото на тази година, като фабричното производство и ръстът на инвестициите се ускориха, както и отслабването на дефлационния натиск, въпреки продължаващите предизвикателства както от структурни проблеми, така и от недостатъчното търсене.

 „Общото потребление е относително стабилно, но не е особено силно“, каза Хуанг. „Например, ако погледнете плащанията по време на китайската Нова година, общият им брой се покачва, но цените на поръчките все още много ниски. И хората все още се тревожат за намаляването на потреблението.“

 Той каза, че относително по-слабото потребление показва, че ефектът на белези от пандемията COVID-19 до известна степен все още не е изчезнал.

 Хуанг призовава за повече усилия за стимулиране на икономическото възстановяване и стабилизиране на заетостта, което по думите му ще засили потребителските настроения и ще увеличи доходите на домакинствата.

Той добавя, че правителството отделя повече ресурси за системите за социално подпомагане, пенсионно осигуряване и здравеопазване, опитвайки се да съживи селските райони, както и да подкрепя домакинствата при замяната на своите потребителски стоки за дълготрайна употреба с нови.

„Тези субсидии, разходи и така нататък биха били положителни за потреблението“, посочва икономистът.

Според годишния доклад за работата на правителството Китай е поставил целта си за растеж на БВП от около 5 процента за 2024 г., подобно на целта от миналата година. Въпреки че тазгодишната цел може да е по-трудна от миналогодишната поради по-високата база през 2023 г., тя е постижима предвид възходящата тенденция на икономическо възстановяване, повече фискални стимули и облекчаване на паричната политика, казва Хуанг.

 „Всъщност очакванията са, че Федералният резерв на САЩ може да намали основния лихвен процент със 75 базисни пункта тази година. Това също трябва да създаде повече пространство за Народната банка на Китай да облекчи паричната политика, ако иска“, коментира той.

Относно спекулациите, че икономиката на Китай вече е достигнала своя връх, Хуанг каза, че „темповете на растеж на всички икономики ще се насочат към спад, когато достигнат по-високи нива на развитие“, и е разумно да се види забавяне на растежа на Китай след двуцифрен растеж през последните десетилетия.

 „Някои чуждестранни експерти говорят за колапса на китайската икономика. Мисля, че това е погрешно предположение или прогноза. Това не е нещо, на което бих гледал като на базова линия занапред“, посочва експертът.

 Гледайки напред, Хуанг подчертава значението на предоставянето на бърза обща производителност или TFP, която е мярка за продуктивна ефективност, измерваща колко продукция може да бъде произведена от определено количество съвкупни вложени ресурси.

 „Растежът наистина означава, че иновациите ще трябва да станат по-важни... Единственият начин да се поддържа настоящият темп на икономически растеж е ефективността и производителността да се повишат“, добави Хуанг.

Анкети