Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Само за два месеца: Търговският излишък на Китай възлиза на 125,1 млрд. долара

Парите

Само за два месеца: Търговският излишък на Китай възлиза на 125,1 млрд. долара

Само за два месеца: Търговският излишък на Китай възлиза на 125,1 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Китайският стокообмен нараства през първите два месеца на 2024 г.

Износът на Китай рязко се ускорява през първите два месеца на 2024 г., сочат официални данни, които дават на политиците светъл лъч в борбата им за съживяване на втората по големина икономика в света.

Отдавна доставките в чужбина са основен двигател на икономическия растеж на страната, осигурявайки огромен брой работни места за производствения сектор.

През януари и февруари износът е нараснал със 7,1% на годишна база, съобщиха от Главната митническа администрация, което надхвърли прогнозата от 1,9%, направена в проучване на "Блумбърг" сред анализатори.

Огромният ръст отчасти се дължи на ниската база за сравнение с януари-февруари миналата година, когато Китай излезе от строгите си мерки за нулева ставка.

Износът се увеличава от ноември насам, след шест поредни месеца на свиване.

Въпреки това опасенията относно глобалните икономически перспективи поради инфлацията и повишените лихвени проценти продължават да потискат търсенето на китайски стоки.

Министърът на търговията Уанг Вентао призна възстановяването в рамките на голяма политическа среща в Пекин и подчерта, че "общата тенденция е възходяща".

Той обаче предупреди, че през март вероятно ще има спад.

През последните години на търговските резултати на Китай натежа и засиленото геополитическо напрежение с Вашингтон, което накара западните фирми да се замислят за намаляване на зависимостта си от страната.

Вносът също нарасна с 3,5% през януари-февруари - много по-рязко от отчетеното през декември увеличение от 0,2%.

Анализаторите, анкетирани от Блумбърг, очакваха увеличение от 2,0%.

Вносът в Китай се свиваше в продължение на 11 месеца, преди да се възстанови за кратко през октомври.

И въпреки че търговията между Китай и Русия се покачи до рекордни стойности през 2023 г., вносът от Русия не беше толкова силен през първите два месеца.

Доставките от Русия нараснаха с 6,7 % на годишна база, което е най-слабото представяне от април 2021 г. насам.

Търговският излишък на Китай възлиза на 125,1 млрд. долара през първите два месеца, след като през декември достигна 75,3 млрд. долара.

Анкети