Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Проучване: Все повече българи предпочитат да пазаруват онлайн

Анализи

Проучване: Все повече българи предпочитат да пазаруват онлайн

Проучване: Все повече българи предпочитат да пазаруват онлайн - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

81% от гражданите на България ползват интернет всеки ден. Това представлява над 4,7 млн. пълнолетни граждани, с лек превес на жените (91% спрямо 86% мъже) и видими разлики между поколенията (100% от т.нар. поколение Z ползват интернет ежедневно спрямо 73% от хората над 60 години). 

От ползвателите на интернет близо 70%, или 3,3 млн. души, са пазарували онлайн през второто полугодие на 2023. Данните показват, че жените са по-склонни към по-висока честота на покупки в интернет. Представителите на поколението Х са най-активни при онлайн пазаруването, както и жителите на София и големите градове.

Това стана ясно от националното представително проучване „Пулсът на онлайн потреблението в България 2023“.

Основното устройство за осъществяване на онлайн покупки вече е смартфонът. Най-често купуваните онлайн продукти са дрехи, обувки, козметика, книги и учебници, домакински електроуреди и др., а най-предпочитаният метод за плащане остава наложеният платеж, следван, с чувствителна разлика, от банковите карти.

Проучването на Маркет линкс показа, че 42% планират какво ще закупят онлайн, 39% се мотивират от рекламите. „За 75% от питаните цената е основен фактор, а най-много се купуват дрехи, обувки, козметика и книги“, обясни Надя Гогова.

Тя поясни, че 61% заплащат с наложен платеж, а 35% с карта. „Най-предпочитаният метод за доставка е до офис на спедиторската фирма“, коментира Гогова.

Тя представи и световните тенденции. „Социалните медии са огромен двигател на онлайн търговията. Визуалното съдържание продава, а потребителите очакват по автоматизиран начин онлайн магазините да им изпращат артикули, които ще им харесат. Потребителите обръщат и все повече внимание на етичните стандарти в дрехите“, добави Надя Гогова от Маркет линкс.

Анкети