Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Растежът на британската икономика спря през април

Анализи

Растежът на британската икономика спря през април

Растежът на британската икономика спря през април - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Темпът на бързо възстановяване на британската икономика в началото на 2024 г. буквално спря през април. Това отчитат от Националната статистическа служба, като подчетрават, че се наблюдава драстичен спад на промишленото и строителното производство.

Строителната продукция в страната намалява за трети пореден месец.

Очаква се спадът да е с 2,2% през трите месеца до април 2024 г., като това според анализа на Националната статистическа служба се дължи на намаления както в новата работа (2,8% спад), така и в ремонта и поддръжката (1,4% спад).

Според данните промишленото производство е намаляло с 0,9% през април 2024 г. след повишение от 0,2% през март 2024 г. и 1,0% през февруари 2024 г.

Спад от 1,4% е отчетен в „преработващата промишленост“; това беше частично компенсирано от повишенията във „водоснабдяване и канализация“ (1,3%), „мини и кариери“ (0,8%) и „електричество и газ“ (0,5%).

Но като цяло спад в производствената продукция през април 2024 г. се наблюдава в 9 от 13-те подсектора.

Най-голям отрицателен принос за растежа на производството през април 2024 г. има „производство на основни фармацевтични продукти и фармацевтични препарати“, което намалява с 6,1%; най-голям положителен принос имат „машини и оборудване, некласифицирани другаде” (1,2%).

Разглеждайки по-дългосрочен профил, производствената продукция за трите месеца до април 2024 г. се е увеличила с 0,7% в сравнение с трите месеца до януари 2024 г. Растежът идва основно от „производство“ (1,0%), подкрепен от леко покачване в „електричество и газ“ (0,2%).

Великобритания постигна умерен растеж през първите три месеца на годината, което доведе до излизане от плитката рецесия през първото тримесечие.

Но брутният вътрешен продукт на страната остана без промяна през април след ръст от 0,4 на сто на месечна база през март.

Според анализатори въпреки тримесечния ръст, отчетен миналия месец, надеждите намаляване на лихвените проценти от страна на Bank of England през юни намаляват.

Банката трябва да вземе решение за следващите стъпки от паричната си политика на 20 юни. Търговците виждат малък шанс за обявяване на намаление на лихвените проценти този месец, очаквайки това да се случи през август или септември.

Неочаквано британската безработица се повиши до най-високото си ниво от септември 2021 г.

Данните за пазара на труда показаха, че безработицата във Великобритания неочаквано се е повишила до най-високото си ниво от две години и половина, докато растежът на заплатите от 6 на сто е по-висок от очакваното.