Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Ройтерс: Трябва още време за споразумение за новите бюджетни парвила на ЕС

Анализи

Ройтерс: Трябва още време за споразумение за новите бюджетни парвила на ЕС

Очаква се до края на годината финансовите министри да проведат още една среща

Ройтерс: Трябва още време за споразумение за новите бюджетни парвила на ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Финансовите министри от ЕС се доближиха до споразумение за новите бюджетни правила на ЕС рано тази сутрин след осемчасови разговори, но все още се нуждаят от повече време и вероятно още една среща, за да постигнат окончателно споразумение. Това съобщиха високопоставени източници, запознати с преговорите, цитирани от Ройтерс.

Франция и Германия все още имат различни позиции за това как да определят разходите за инвестиции, когато бюджетният дефицит е над ограниченията на ЕС, а другите страни,  разделени на два лагера зад Париж и Берлин, спорят по въпроси като минималния темп на годишно съкращаване на дълга.

„Те приключиха преговорите за тази вечер“, заяви  неназован дипломат от ЕС .

„Разбрах, че е постигнат добър напредък, но все още се нуждаят от допълнителни консултации от политическа и правна гледна точка“, добави той.

Реформа на правилата, които подкрепят евро валутата, посредством ограничения на държавния дълг на равнище от 60 на сто от брутния вътрешен продукт и 3 на сто за дефицитите, е необходима, тъй като повишението на държавния дълг след пандемията от КОВИД-19 направи съществуващата рамка нереалистична.

Правителствата на страните от ЕС трябва също така да намерят начини да позволят големи публични инвестиции, необходими за борбата с климатичните промени, проблем, който старата система не може да реши.

Обсъжданата реформа цели да смекчи сегашните изисквания за бюджетна консолидация, предлагайки на всяка страна индивидуален път за намаляване на дълга за период от четири до седем години, както и стимули за инвестиции.

Франция и Германия са се споразумели за 90 на сто от планираните промени, обявиха вчера финансовите министри от двете страни преди началото на разговорите.

Други страни работят по разрешаване на проблемните въпроси, включително обема на безопасните фискални буфери, за да предотвратят нарушаването на ограниченията за кредити в ЕС и за по-доброто прилагане на правилата.

„Испанското председателство на ЕС ще обмисли днес как да се процедира по-нататък и идеята за организиране на потенциална допълнителна среща на финансовите министри от ЕС“, каза дипломатът.

Друг информиран високопоставен източник заяви, че през декември може да има още една среща, тъй като правителствата искат да завършат преговорите още тази година.

Тази информация бе потвърдена и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, който заяви, че постигането на споразумение за новите бюджетни правила до края на годината е реалистична цел.

Франция е решена да постигне споразумение за новите данъчни правила на ЕС до края на годината, заяви днес и френският финансов министър Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс, добавяйки, че равнището на споразумението е достигнало 95 на сто.

Времето притиска страните, тъй като новите правила трябва да бъдат одобрени от сегашния Европарламент, който ще се разпусне през април преди европейските избори през юни, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

Малко вероятно е с споразумението за новите правила между правителствата през декември да се отрази на фискалната ситуация в еврозоната идната година, тъй като националните бюджети на страните за 2024 година вече са изготвени според по-ранните насоки на ЕС.

Новите правила обаче са важни за инвестиращите в облигации и за доверието в бюджетната координация на ЕС, тъй като Европейската централна банка се нуждае от бюджетна политика, която да спомогне за борбата с инфлацията.

Етикети: бюджет ЕС (6)
Анкети