Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. ЕЦБ очаква страните от ЕС да постигнат скоро споразумение по реформата на бюджетните правила

Банки

ЕЦБ очаква страните от ЕС да постигнат скоро споразумение по реформата на бюджетните правила

ЕЦБ очаква страните от ЕС да постигнат скоро споразумение по реформата на бюджетните правила - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че се надява държавите - членки на ЕС, да постигнат споразумение по реформата на бюджетните правила преди края на годината, предаде АФП.

„Надявам се, че ще достигнем до консенсус преди края на декември“, заяви тя.

„Ако не успеем да преминем този тест, т.е. ако не успеем да намерим начини да осигурим бюджетно управление, ще се върнем към стария Пакт за стабилност и растеж“, продължи Лагард.

Преустановените за две години правила на Пакта за стабилност изискват от правителствата да ограничат дефицита по консолидирания държавен бюджет до 3% от националния брутен вътрешен продукт (БВП), а дълга си - до 60% от БВП. На практика това не успя да предотврати експлозията на дълговете, и същевременно ограничи инвестициите и растежа след финансовата криза от 2008 г.

Поради това държавите - членки на ЕС, са съгласни, че старите правила на пакта, които датират от края на 90-те години на миналия век, са отживели, прекалено сложни и неефективни.

„Всички са съгласни, че старият Пакт за стабилност не е подходящ за настоящите обстоятелства и не отговаря на нуждите на държавите членки“, заяви Кристин Лагард.

Целта на държавите-членки на ЕС е да се споразумеят за правила, които са по-добре адаптирани към конкретната ситуация във всяка държава, и да се определят бюджетни траектории, които са едновременно по-реалистични и по-добре спазвани, за да се избегне връщането към старите правила от 2024 г.

Въпросът е също така да се намери правилният баланс между съкращаването на разходите и възможността за маневриране за приоритетни инвестиции в екологичния преход и превъоръжаването на фона на войната в Украйна.

Това е основната идея на предложението, представено през април от Европейската комисия, по което европейските министри на финансите трябва да се опитат да постигнат споразумение тази седмица.

Анкети