Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Санкциите срещу руските диаманти може да доведат до загуба на хиляди работни места в Индия

Анализи

Санкциите срещу руските диаманти може да доведат до загуба на хиляди работни места в Индия

Санкциите срещу руските диаманти може да доведат до загуба на хиляди работни места в Индия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Възможните санкции на държавите от Г-7 срещу руските диаманти могат да доведат до загубата на стотици хиляди работни места в Индия. Това съобщи британският вестник Financial Times, позовавайки се на експерти от бранша.

„Руските диаманти осигуряват 60% от работните места в индийската индустрия“, казва Ануп Мехта, президент на диамантената борса Bharat Diamond Exchange в Мумбай. Според него в търговията с диаманти в Индия са заети общо около 1 милион души. А според индийския вестник The Economic Times, около 90 % от световните диаманти се шлифоват и полират именно в Индия.

В понеделник порталът Axios съобщи, позовавайки се на американски служители, че държавите от Г-7 обсъждат възможността за налагане на забрана за внос на диаманти от Русия.

Според онлайн изданието, целта е да се стигне до ситуация, при която руски диаманти да могат да се продават в някои страни, но не и в държавите от Г-7. За да се приложи такъв подход, Г-7 ще трябва да може да проследи произхода на диамантите.

През април изданието съобщи, позовавайки се на ръководители на бижутерийната индустрия, че по време на срещата на върха, която ще се проведе в Хирошима на 19-21 май, страните от Г-7 вероятно ще се споразумеят за санкции срещу 1-каратовите диаманти на компания Alrosa.

Анкети