Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. След близо 80 години: Германският национален отбор по футбол смени Adidas с Nike

Анализи

След близо 80 години: Германският национален отбор по футбол смени Adidas с Nike

Американската компания е предложила двойна по-добра финансова оферта. Договорът ще донесе приходи за германската федерация от 700 млн. евро до 2034 година

След близо 80 години: Германският национален отбор по футбол смени Adidas с Nike - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германският национален отбор по футбол ще прекрати близо 80-годишното си партньорство с Adidas и ще започне да носи екипи на Нике от 2027 година.

Германският концерн облича Бундестима от 50-те години на миналия век насам, а партньорството между двете страни се е превърнало в синоним на успехите на четирикратните световни шампиони.

Остри реакции

Решението на Германската футболна федерация предизвика остра реакция от правителството.

„Не мога да си представя екипа на Германия без трите линии“, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

„За мен Adidas и черно-червено-златното винаги са вървели ръка за ръка. Това е част от германската идентичност“, допълни той.

„Това е грешно решение. Парите разрушават традиция и парче от нашия дом“, написа здравният министър Карл Лаутербах в X.

Най-добра финансова оферта

Сделката с Nike е била „най-добрата финансова оферта, и то с много“, обяви изпълнителният директор на футболната федерация Холгер Бласк.

Договорът между двете страни е до 2034 година. Според местни медии федерацията ще получава около 100 милиона евро на година, което е с два пъти повече от досегашния контракт с Adidas.

Удар за Adidas

Новият контракт с американската спортна компания може да нанесе сериозен финансов удар на германският производител, чието финансово състояние става все по-крехко. Само преди дни Adidas отчете годишна загуба за 2023 година, която се дължи най-вече на прекратяването на сътрудничеството си рапъра Кание Уест.

Етикети: Германия (191)
Анкети