Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Sony със спад в печалбата заради PlayStation5, двама изпълнителни директори поемат подразделението за видеоигри

Анализи

Sony със спад в печалбата заради PlayStation5, двама изпълнителни директори поемат подразделението за видеоигри

Sony със спад в печалбата заради PlayStation5, двама изпълнителни директори поемат подразделението за видеоигри - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Технологичният гигант  Sony обяви 7-процентов спад на  оперативната си печалба през финансовата 2023 г. Това се дължи на лошото представяне на подразделението за игри.

Според данните през финансовата 2023 г., приключваща в края на март т.г., прогнозите за продажбите на водещата игрова конзола PlayStation5 не са били реализирани.

Оперативната печалба на компанията е 1,2 трилиона йени, или със 7 на сто под резултата от предходната 2022 година.

От Sony обявиха че двама ветерани ще поемат поста главен изпълнителен директор на нейното мощно подразделение за игри. Те ще поемат ръководството от Джим Райън, който се пенсионира през март, предаде АФП.

Хермен Хулст и Хидеаки Нишино ще докладват на председателя на групата Sony Interactive Entertainment (SIE) Хироки Тотоки, който изпълняваше функциите на временен главен изпълнителен директор, се казва в изявление.

Наблюдатели от бранша отбелязаха, че не е обичайна практика да се разделя ръководството на подразделение на Sony.

Хулст ще бъде главен изпълнителен директор на новоименуваната Studio Business Group, която включва разработчиците на PlayStation и обхваща разширяването на марките на PlayStation в телевизията и киното.

Нишино ще ръководи Platform Business Group, която включва хардуер, технологии и аксесоари за конзоли. Той ще отговаря и за отношенията с големите издатели и независимите студия.

Райън се присъединява към SIE през 1994 г. и заема редица ръководни позиции, преди да оглави подразделението от 2019 г. Негова заслуга е, че PlayStation 5 е на път да се превърне в най-успешната конзола досега.

След пускането на пазара през 2020 г. производството на PlayStation 5 първоначално беше засегнато от глобалния недостиг на полупроводници след пандемията от коронавирус.

След това PlayStation бързо се наложи, но през февруари компанията обяви кръг от съкращения, тъй като технологичната индустрия претърпя вълна от съкращения на работни места.

PlayStation 5 е изправен пред силната конкуренция на Nintendo Switch и може да се сблъска с по-ожесточено съперничество с Xbox на Microsoft, след като технологичният гигант изкупи производителя на "Call of Duty" Activision Blizzard.

Райън беше начело на неуспешната борба на Sony да предотврати масивното поглъщане на Activision Blizzard от Microsoft.

При управлението на Райън Sony похарчи много средства за закупуване на студия за игри. През 2022 г. тя купи Bungie, създателите на "Halo" и "Destiny", за 3,6 млрд. долара.

 

Sony също така инвестира в Epic Games, създателите на "Fortnite", и купи дял в японската FromSoftware, компанията зад "Elden Ring" и "Dark Souls".

Анкети