Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Социалният министър внася предложение за 11% увеличение на пенсиите от 1 юли (ОБНОВЕНА)

Анализи

Социалният министър внася предложение за 11% увеличение на пенсиите от 1 юли (ОБНОВЕНА)

Социалният министър внася предложение за 11% увеличение на пенсиите от 1 юли (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо  някой да ме съветва“, се казва в позиция на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. „В този смисъл е озадачаващо  да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заяви министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа  и аз“, категоричен е министър Иванов.

В момента златното швейцарското правило позволява увеличение на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 11% както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината е, че официалните резултати показват по-ниска инфлация и по-малък темп на нарастване на средния осигурителен доход, отколкото тези, върху, които е направен разчета на бюджета.

Служебният социален министър обаче ще внесе свое предложение този процент да не се променя, а да остане 11%.

От ПП-ДБ обаче не изчакаха заседанието на надзора на НОИ, което ще се проведе във вторник, а вчера поискаха извънредно заседание на Народното събрание по темата за увеличението на пенсиите. Разяснения каква всъщност е процедурата внесе бившият социална министър, а сега зам.-председател на ГЕРБ Деница Сачева, пише Tribune.bg.

„Асен Василев е политически спекулант. Винаги е бил такъв и за съжаление струва на всички българи изключително скъпо. Сега е решил да лъже за пореден път българските пенсионери, че ще вземат по-ниски пенсии. Човек, който лъже безобразно хората при това с артистичен апломб“.

Това пише в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ/СДС и бивш социален министър Деница Сачева.

Тя обяснява, че Законът за бюджета на ДОО за 2024 г . е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индексът на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите по реда на чл. 100 от КСО. Средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 год. Отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от КСО, са за процент в размер на 10%.

„На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме. Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване“, обяснява тя.

Според Сачева, Асен Василев знаел това.

„Знае много добре, че във вторник надзора на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат. Защото бюджета на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона. Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи. Асен Василев не спасява абсолютно никого освен собствената си безславна кариера. И бъдете сигурни, че хората са му последна грижа“, твърди Деница Сачева.

„По време на преговорите той чистосърдечно ми сподели, че всъщност искал заплатите да се вдигат, за да стимулира работодателите да инвестират в автоматизация, когато разходите за заплати им станат непосилни и да почнат да освобождават хора. Таксите на студентите бяха отменени, защото те са част от микса, с който се изчислява процента на инфлацията, а трябваше да се показва, че Асен държи инфлацията ниска. Такива ми ти работи. Ала – бала. Както винаги. Нищо умно. Просто много шумно. И пак за нищо. Асене, не ни губи повече времето! На твоите щуротии могат да се вържат само Венко и група съветски учени“, завършва тя.

Анкети