Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Спад на фалитите на компании от ЕС през терото тримесечие

Анализи

Спад на фалитите на компании от ЕС през терото тримесечие

Спад на фалитите на компании от ЕС през терото тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През третото тримесечие на 2023 г. броят на подадените декларации за фалит на компании от ЕС е намалял с 5,8 на сто спрямо предходното тримесечие, отчита европейската статистическа служба - Евростат. Като цяло броят на декларациите за несъстоятелност през 2023 г. е бил по-висок от периода преди пандемията (четвъртото тримесечие на 2019 година).

През същия период регистрациите на нови компании са нараснали незначително за трето поредно тримесечие. Спрямо второто тримесечие на тази година те са се повишили с 0,7 на сто. Като цяло броят на регистрираните нови компании през второто и третото тримесечие на 2023 г. е бил по-голям, отколкото през периода 2015-2022 г. 

Повечето сектори на икономиката са регистрирали спад в броя на фалитите през третото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. 

Най-голям спад е регистриран в сектора за транспорт и съхранение (41,3 на сто), следван от хотелско-ресторантьорския сектор (-28,4 на сто) и образование, здравеопазване и социални дейности (-12,3 на сто). Секторите, отчели растеж на компаниите, подали декларация за фалит, са информация и комуникации (+25,3 на сто), промишленост (+4,6 на сто) и строителство (+ 0,1 на сто).

Спрямо предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г. броят на подадените декларации за фалит през третото тримесечие на 2023 г. е бил по-висок в половината от секторите на икономиката. Хотелско-ресторантьорският сектор, информация и комуникации, образование, здравеопазване и социални дейности, финансови услуги, застраховане и недвижими имоти -  всички те са отчели по-висок брой на фалитите през третото тримесечие на 2023 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г.

За сметка на това в останалите четири сектора на икономиката - търговия, промишленост, транспорт и съхранение, и строителство, броят на декларациите за фалит е бил по-малък, отколкото през предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г.