Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Спад в доставките на компютри: Технологичните гиганти са изправени пред по-слабо търсене

Анализи

Спад в доставките на компютри: Технологичните гиганти са изправени пред по-слабо търсене

През първото тримесечие на годината доставките на Apple са отбелязали най-значителен спад от 40,5% спрямо година по-рано

Спад в доставките на компютри: Технологичните гиганти са изправени пред по-слабо търсене - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Световните доставки на персонални компютри са намалели с цели 29% през първото тримесечие, заради слабо потребителско търсене, натрупан излишък от запаси и влошаващ се макроикономически климат, а американският технологичен производител Apple Inc. е понесъл най-голям удар. Това сочи най-новият доклад на Международната корпорация за данни (IDC), съобщи Ройтерс.

Според експертите глобалните доставки на компютри са наброявали 56,9 милиона през първото тримесечие на годината, докато през същия период на 2022 г. са били осъществени 80,2 милиона доставки.

През последното тримесечие на миналата година, също на годишна основа, доставките на компютри намаляха с 28,1 процента.

Сред петте най-големи производители на персонални компютри, анализирани в доклада, през първото тримесечие доставките на Apple са отбелязали най-значителен спад - с 40,5% спрямо същия период на 2022 г., а тези на американския му конкурент Dell Technologies - с 31%, оставяйки го на второто място в негативната класация.

В доклада се посочва още, че Lenovo Group, Asus и HP също са изправени пред по-слабо търсене, предава БТА.

През февруари Apple съобщи, че продажбите на нейните компютри Mac, които процъфтяваха по време на пандемията от COVID-19, са били с 29 процента по-ниски, свивайки се до 7,7 милиарда долара през четвъртото тримесечие на годишна основа.

„Обемът на доставките през първото тримесечие на 2023 г. бе значително по-нисък в сравнение с 59,2 милиона единици, доставени през първото тримесечие на 2019 г. и 60,6 милиона през същия период на 2018 г.“, обясниха от на Международната корпорация за данни.

Според анализаторите „стопирането на растежа и търсенето също дава възможност на веригата за доставки да се промени, докато много фабрики започват да проучват възможности за производства извън Китай“.

Опасенията около забавянето на големите икономики се запазва, като неотдавнашните сътресения в банковия сектор изострят страховете, че неконтролируемата инфлация и затегнатата парична политика биха попречили на растежа и финансовите инвестиции.

Ако икономическите тенденции са възходящи до 2024 г., „очакваме значителен ръст на пазара, тъй като потребителите се стремят да обновят устройства си, училищата да заменят остарелите компютри, а бизнеса преминава към операционната система Windows 11“, каза Лин Хуанг, вицепрезидент по проучванията в на Международната корпорация за данни .

„Ако рецесията на ключовите пазари се проточи през идната година, възстановяването може да се окаже бавно“, предупреди също той.

Анкети