Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Светослав Бенчев, БПГА: Цените на горивата ще тръгнат леко нагоре

Анализи

Светослав Бенчев, БПГА: Цените на горивата ще тръгнат леко нагоре

Светослав Бенчев, БПГА: Цените на горивата ще тръгнат леко нагоре - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Това са най-ниските цени, които вероятно ще видим тази година. От тук нататък може би нещата ще тръгнат леко нагоре, но няма да има драматично увеличение на цените“, заяви в ефира на Нова Нюз Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

По думите на експерта поскъпването ще е минимално и в рамките на 0,03 – 0,05 стотинки.

„Какво ще се случи ще видим, защото след няколко дни има среща на ОПЕК. Там има сериозни конфликти между Русия и Саудитска Арабия относно това как ще се намалят квотите, защото всички искат да намалят квотите в ОПЕК, тъй като цените им се виждат сравнително ниски за това, което на тях им е необходимо, особено на Русия с оглед на това, което се случва и всички разходи, които тя има“, обясни Светослав Бенчев.

„Вече е много трудно да се правят дългосрочни прогнози, защото не се знае какво ще се случи по света. Влязохме в момент, в който всяка една геополитическа ситуация и всяка друга ситуация оказва влияние върху цената на суровия петрол“, коментира експертът.

„Рисковете са предимно икономически към настоящия момент и разбира се войната в Украйна. Важно е как ще се развие икономиката на Китай, как ще се развие икономиката на Индия, също така колко руски петрол Индия ще купува, защото всъщност това, че ние имаме свръхколичестов дизел в Европа се дължи на това, че Индия произвежда изключително много дизел от руски петрол. Ако това спре или се намали купуваното количество от Индия ще има проблем в ЕС и САЩ с недостиг на дизеловото гориво, но за момента няма такива индикации“, категоричен е Бенчев.

Анкети