Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Румъния е на второ място по евтин бензин и на трето място по евтин дизел в ЕС

Енергетика

Румъния е на второ място по евтин бензин и на трето място по евтин дизел в ЕС

Румъния е на второ място по евтин бензин и на трето място по евтин дизел в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Румъния е на второ място по евтин бензин и на трето място по евтин дизел в ЕС, съобщава вестник „Адевърул“. Изданието отбелязва, че цените на горивата в страната напоследък намаляват, като бензинът е на нивото от януари, а дизелът достига нивото от началото на миналата година.

Медията цитира данни от 8 май на Европейската комисия, въведени в Weekly Oil Bulletin, според които Румъния има средна цена на бензина от 6,43 леи за литър (1,30 евро) и средна цена на дизела от 6,46 леи за литър (1,31 евро). ). Само в България бензинът е по-евтин - 1,29 евро за литър, а по отношение на дизела - България (с цена от 1,27 евро) и Малта (1,21 евро) имат по-ниски цени.

На противоположния полюс с най-скъп бензин в ЕС е Финландия - 1,94 евро за литър, а най-скъп е дизелът в Швеция - 1,86 евро за литър. Средната цена на бензина в 27-те държави от ЕС е 1,70 евро за литър, а на дизела - 1,54 евро за литър.

Цените на петрола паднаха с около 2 процента при нестабилна търговия в сряда, слагайки край на печалбите от последните три дни, тъй като икономическите данни на САЩ предполагат, че Федералният резерв може да повиши допълнително лихвените проценти в опитите си да се бори с инфлацията, съобщава „Адевърул“, като цитира Ройтерс.

Суровият петрол сорт Брент поевтиня с 1,48 долара, или 1,9 процента, до 75,96 долара за барел, докато американският суров петрол от West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 1,63 долара, или 2,2 на сто, до 72,08 долара за барел, предава БТА.