Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Турция: Зърненият морски хуманитарен коридор от Украйна е деблокиран

Анализи

Турция: Зърненият морски хуманитарен коридор от Украйна е деблокиран

Турция: Зърненият морски хуманитарен коридор от Украйна е деблокиран - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Възобновена е работата на зърнения коридор, през който се доставят селскостопански продукти от Украйна на световния пазар. Това съобщава турският телевизионен канал TRT Haber, позовавайки се на източник от турското министерство на отбраната.

Според телевизионния канал, в резултат на инициативите на Турция са възобновени проверките на корабите по зърнената сделка.

Припомняме, че Украйна ежедневно представя на Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул списък на корабите, които трябва да получат разрешение за преминаване през морския коридор. След получаване на разрешение плавателните съдове се проверяват от служители на СКЦ в близост до Турция, след което се изпращат до украинските пристанища по морския хуманитарен коридор, където взимат товара и се връщат в турските териториални води за последна проверка

Преди дни стана ясно, че за 8 и 9 май СКЦ не е издавал нови разрешителни, което означава, че не са били извършвани проверки на кораби.

Според украинските власти общо 62 кораба чакат да влязат в украинските пристанищам, но са блокирани.

„Руската федерация отново на практика спря Зърнената инициатива, като отказва да регистрира пристигащи плавателни съдове и да проведе техните инспекции. Този подход противоречи на условията на настоящото споразумение“, съобщи украинското министерство на възстановяването.

„В момента има 26 кораба в турски води, натоварени с 1 157 974 метрични тона зърно и храна“, заявиха от ООН в понеделник.

Междувременно говорителят на турския президент Ибрахим Калън изрази мнение, че има шансовете за удължаване на споразумението за безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна и след 18 май. По думите му в момента се предприемат необходимите стъпки в тази посока.

Турция вижда шанс за удължаване на зърнената сделка с Русия

Припомняме, че на 5 май в Турция се проведоха технически преговори по Черноморската инициатива за зърно. Участниците обаче не успяха да постигнат споразумение за допускане на нови кораби за превоз на зърно от Украйна. Това съобщи на брифинг заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.

Без споразумение: Зърнената сделка през Черно море буксува

„Към днешна дата Съвместният координационен център не е постигнал споразумение за допускане на нови кораби за участие в Черноморската инициатива. Центърът продължава своята ежедневна инспекция единствено на вече допуснати кораби“, каза Хак.

Според него генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е обявил и на трите страни – Украйна, Турция и Русия – своите предложения за по-нататъшни действия, насочени към подобряване и разширяване на черноморската зърнен сделка, като се вземат предвид желанията на двета страни по споразумението.