Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Без споразумение: Зърнената сделка през Черно море буксува

Парите

Без споразумение: Зърнената сделка през Черно море буксува

Без споразумение: Зърнената сделка през Черно море буксува - Tribune.bg
Снимка:

Турция, Русия, Украйна и ООН не успяха да постигнат споразумение за допускане на нови плавателни съдове за транспортиране на износ на зърно в рамките на Черноморската зърнена инициатива.

„Призоваваме всички страни да продължат дискусиите си, да преодолеят оперативните предизвикателства и да работят за пълното прилагане и продължаване на инициативата“, призова говорителят на ООН Фархан Хак.

Техническият екип от Турция, Русия, Украйна и ООН се срещна в Истанбул в петък, за да обсъди т. нар. зърнената сделка за износ през Черно море.

Темпото на доставките от Украйна в рамките на подкрепяната от ООН инициатива се забави, а опасенията, че корабите ще заседнат, ако сделката не бъде подновена по-късно този месец растат.

Русия, която е една от основните участващи страни, заяви, че ще продължи да разговаря, въпреки че заплаши да се откаже от сделката на 18 май, което създаде още по-голяма несигурност за търговците и корабните компании, опитващи се да съставят устойчиви планове.

По силата на споразумението Украйна успя да изнесе около 29,5 млн. тона селскостопански продукти, включително 14,9 млн. тона царевица и 8,1 млн. тона пшеница.

Очаква се следващата седмица заместник-министрите на отбраната на Русия, Украйна и Турция да проведат нова среща, като министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара продължава да полага усилия за допълнително удължаване на споразумението за износ на зърно от Украйна, което изтича на 18 май.

Анкети