Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Въпреки санкциите: Руският петрол все пак се озовава във Великобритания

Анализи

Въпреки санкциите: Руският петрол все пак се озовава във Великобритания

Въпреки санкциите: Руският петрол все пак се озовава във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Руският петрол все пак достига до Обединеното кралство въпреки санкциите, според представител на компания за изследване на енергийните пазари, цитиран от Ройтерс.

Вносът, купуването и доставките на руски петрол и петролни продукти във Великобритания бе забранен през декември 2022 г. Страните от Г-7 се споразумяха също да сложат таван върху цената на руския петрол и петролни продукти, за да намалят способността на руския президент Владимир Путин да финансира войната в Украйна.

Ричард Бронз, шеф на геополитиката в  Energy Aspects, научноизследователска компания, фокусирана върху глобалните енергийни пазари, представи днес доказателства за успеха на санкциите пред финансовата комисия на Британския парламент.

На въпрос дали въпреки санкциите руският петрол все пак достига до Великобритания, той отговори, че, това става, след като е преработен от някоя рафинерия. Според него обемът на този петрол не е голям, тъй като тези рафинерии, най-вече в Индия, са доста далеч от британските пазари.

„Ние внасяме доста по-голяма част от петрола от европейски страни и от САЩ , така че голяма част от преработения петрол отива в други страни“, заяви Бронз.

„По тази причина във Великобритания се внася под 5 на сто от общото количество, но все пак има“, добави той.

Според него ще е много трудно от техническа гледна точка този процес да бъде предотвратен.

Бронз отбеляза, че санкциите са оказали „значително влияние“ върху „много сектори от руската икономика“, предава БТА. „Смятам, че дори в енергийния сектор, има значителна загуба на приходи“, каза експертът.

Анкети