Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Застрахователи алармират: Таванът на цената на руския петрол не работи

Застраховане

Застрахователи алармират: Таванът на цената на руския петрол не работи

Застрахователи алармират: Таванът на цената на руския петрол не работи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

снимката е илюстрована

Група застрахователи предупредиха, че налагането на таван на цената на руския петрол е станало неприложимо и единственият ефект е, че все повече танкери са се присъединили към т. нар. „сенчест флот“, пренасящ руски петрол без западно застраховане, предаде Ройтерс.

Таванът беше приет от Г-7 по американска инициатива с цел да намали приходите на Кремъл и съответно средствата за продължаване на войната в Украйна, като същевременно остави руския петрол на пазара, за да не се стигне до рязък скок на цената.

Таванът позволява на западни корабособственици и застрахователи да участват в търговия с руски петрол само под цена от 60 долара за барел.

В специално изявление международна група застрахователи обяви, че наложеният преди почти две години таван е постигнал минимален успех, тъй като Русия е започнала да ползва собствен флот или кораби, които са извън западната юрисдикция. Изявлението е представено на изслушване в британска парламентарна комисия.

Групата се състои от 12 морски застрахователи, покриващи 87 на сто от световния океански тонаж.

„Таванът на петрола става все по-неприложим. Около 800 танкера са напуснали групата като пряк резултат от налагането му“, се посочва още  в изявлението, цитирано от Ройтерс и БТА.

Анкети