Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Въпреки високите цени и трудностите: Вносът на ориз в Индонезия се увеличава

Анализи

Въпреки високите цени и трудностите: Вносът на ориз в Индонезия се увеличава

Въпреки високите цени и трудностите: Вносът на ориз в Индонезия се увеличава - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През първите осем месеца на тази година Индонезия е регистрирала значително увеличение на вноса на ориз в сравнение със същия период на миналата година, съобщи статистическата агенция. Най-голямата икономика в Югоизточна Азия се стреми да увеличи запасите си от основната стока.

Миналата седмица световните цени на ориза се повишиха до 15-годишен връх след решението на най-големия производител Индия през юли да забрани износа на ориз, който не е басмати, позовавайки се на няколко фактора, сред които покачващите се вътрешни цени и „екстремните климатични условия“.

Индонезия е внесла 1,59 млн. тона ориз от януари до август тази година, съобщи ръководителят на Статистическата служба на Индонезия Амалия Адингара Уидясанти, докато за цялата 2022 г. са внесени над 429 000 тона ориз.

„Вносът на ориз от януари до август 2023 г. отбеляза доста голямо увеличение в сравнение със същия период на миналата година“, каза Уидясанти пред репортери, без да разкрива данните за вноса за същия период на миналата година.

По-голямата част от вноса на ориз идва от съседните страни от Югоизточна Азия, като Тайланд изпраща 802 000 тона, а Виетнам 674 000 тона от стоката през периода.

Правителството беше определило квота за внос на 2,3 млн. тона ориз през тази година, за да поддържа ценова стабилност поради очакваните смущения в производството на ориз, причинени от климатичния модел „Ел Ниньо“.

Вносът на ориз обаче се усложнява от мерките за ограничаване на вноса, предприети от други държави, включително Индия, заяви президентът Джоко Уидодо.

„Искаме да укрепим стратегическия си резерв от ориз, но дори вносът му е труден, за разлика от миналото“, каза той в реч.

Анкети