Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Volkswagen разкритикува ЕС за митата върху вноса на китайски електромобили

Анализи

Volkswagen разкритикува ЕС за митата върху вноса на китайски електромобили

Volkswagen разкритикува ЕС за митата върху вноса на китайски електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Германският автомобилен гигант Фолксваген разкритикува стъпката на Европейския съюз да наложи временни допълнителни мита в размер до 38% върху вноса на китайски електромобили поради опасения за субсидиите, предаде АФП.

"Моментът на решението на Европейската комисия е пагубен за европейския пазар на електрически автомобили", каза германският концерн.

"Изравнителните мита по принцип не са подходящи за засилване на конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия в дългосрочен план - ние ги отхвърляме", добави групата.

Миналия месец Брюксел обяви планираното увеличение на тарифите след приключване на разследването на китайските държавни субсидии за производителите на електромобили, които могат да подбият цените на европейските производители.

Но автомобилните групи в Германия реагираха отрицателно на действията на ЕС срещу Китай, където много от тях имат значителни бизнес интереси.

"Моментът на решението на Комисията на ЕС е пагубен за европейския пазар на електрически автомобили, където търсенето е слабо", заявиха от Фолксваген.

Най-големият производител на автомобили в Европа каза, че "негативните последици от това решение надвишават всички потенциални ползи за европейската и особено за германската автомобилна индустрия".

Ръководителят на БМВ Оливер Ципсе заяви, че "битката за митата между ЕС и Китай води до задънена улица".

"Тя не укрепва конкурентоспособността на европейските производители, а напротив. Тя вреди на бизнес модела на глобално активните компании", добави Ципсе.

Ходът за увеличаване на цената на китайския внос също така "ограничава доставките на електрически автомобили за европейските клиенти и следователно може дори да забави декарбонизацията в транспортния сектор", каза още Ципсе.

Временните мита за китайските производители включват 17,4% данък за най-големия на пазара BYD, който наскоро насочи вниманието си към европейския пазар, както и 19,9% поскъпване за Geely и 37,6% за SAIC.

Увеличението ще започне да се прилага от 5 юли, а окончателните мита ще влязат в сила през ноември за период от пет години, в очакване на гласуване от 27-те държави членки на ЕС.

Германската асоциация на автомобилната индустрия VDA заяви, че съществува "реален риск от ескалация на търговския конфликт с Китай", ако ЕС продължи с повишаването на митата.

"Китайските контрамерки биха могли сериозно да засегнат европейската икономика", особено секторите с голям износ за Китай, допълни VDA.

Промишлената асоциация призова ЕС да отмени увеличението на митата и да намери решение чрез преговори с Пекин.