Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Потвърдено: От 5 юли ЕК ще налага високи мита на електромобили от Китай

Парите

Потвърдено: От 5 юли ЕК ще налага високи мита на електромобили от Китай

Потвърдено: От 5 юли ЕК ще налага високи мита на електромобили от Китай - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия потвърди, че ще бъдат наложени високи мита върху произведените в Китай електрически превозни средства с батерии (BEV) от 5 юли, важно решение, което ще предефинира отношенията с Пекин и ще прикани ответни мерки срещу европейските производители, предава Euronews.

Стъпката е резултат от разследване, което установи, че субсидиите се изпомпват по цялата верига на доставки на BEV в Китай. Тези субсидии позволяват на китайските производители да предлагат своите BEV на значително по-ниски цени от тези, сглобени в блока, където разходите за енергия и труд са много по-високи.

Тази вълна от евтин внос e „заплаха от икономическа вреда“ за конкурентите в ЕС, която може да доведе до загуби и да изложи на риск повече от 12 милиона преки и непреки работни места, предупреждават от Европейската комисия.

Въвеждането на мерките за момента ще бъде временно. Митническите власти ще изискват банкови гаранции, а не пари в брой от китайските износители, което означава, че крайните клиенти може да не забележат веднага промяна в джоба си.