Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС се готви да въведе вносни мита за стоките от китайските онлайн търговци Temu, Shein и AliExpress

Парите

ЕС се готви да въведе вносни мита за стоките от китайските онлайн търговци Temu, Shein и AliExpress

ЕС се готви да въведе вносни мита за стоките от китайските онлайн търговци Temu, Shein и AliExpress - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският съюз изготвя планове за налагане на вносни мита върху евтините стоки, закупени от китайски онлайн търговци на дребно, включително Temu, Shein и AliExpress, съобщи Financial Times, цитиран от БНР.

Според източниците на финансово издание, по-късно този месец Европейската комисия ще предложи премахване на сегашния праг от 150 евро (161 долара), под който артикулите от тези онлайн платформи могат да се купуват безмитно.

Съгласно действащите разпоредби на ЕС, пакетните онлайн покупки от страна извън ЕС, не подлежат на мито, ако стойността им е под 150 евро.

Европейската комисия обаче отчита, че два милиарда пакетни пратки с декларирана стойност под 150 евро са пристигнали в ЕС от външни страни през 2023 г., като ЕК отбелязва, че "самите обеми на електронната търговия тестват ограниченията на митниците".

В информацията на Financial Times се посочва, че ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от проект за митническа реформа, предложен от Комисията през май 2023 г., но сега може да се опита да ускори приемането му, за да противодейства на скока на евтиния внос.

Alibaba, компанията-майка на AliExpress, Shein, Temu и ЕК не отговориха веднага на исканията на агенция Reuters за коментар на информацията на финансовото издание.