Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Fitch: Германският автомобилен пазар ще е най-засегнат от митата за китайските електромобили

Автомобили

Fitch: Германският автомобилен пазар ще е най-засегнат от митата за китайските електромобили

Fitch: Германският автомобилен пазар ще е най-засегнат от митата за китайските електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Fitch Ratings заявиха, че митата на ЕС върху произведените в Китай електрически превозни средства е малко вероятно да засегнат „конкурентната среда в Европа в краткосрочен план“. Въпреки това рейтинговата агенция предупреди за потенциални рискове в дългосрочен план, особено за германския автомобилен пазар.

Според кредитната агенция, германските производители на автомобили ще бъдат най-засегнати от подобен ход, „ако Китай отговори, особено с по-широки контрамерки, обхващащи други видове превозни средства или дори други индустриални сектори“, предава БНР.

Докладът на Fitch заключава, че през 2023 г. вносът на китайски превозни средства в Европа, който включва автомобили, произведени в Китай от европейски компании като Volvo, Polestar и Dacia на Renault, е допринесъл за по-малко от 4% от продажбите на електромобили.

Освен това рейтинговата агенция не очаква, че въвеждането на мита от ЕС за електромобилите внесени от Китай ще промени предишните прогнози, които показват, че пазарният дял на китайските марки в Европа ще остане под 5% през следващите години.