Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Volvo мести производството на електромобили от Китай в Белгия

Автомобили

Volvo мести производството на електромобили от Китай в Белгия

Volvo мести производството на електромобили от Китай в Белгия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Шведският автомобилен производител Volvo Car AB започва преместването на производството на електромобили от Китай в Белгия, тъй като Европейският съюз планира да увеличи вносните мита върху автомобилите, произведени в Китай, пише „Таймс“, позовавайки се на неназовани източници.

Според тях това се отнася за моделите EX30 и EX90. Компанията може също така да отложи сглобяването на някои модели на Volvo, които се доставят в Обединеното кралство.

ЕС трябва да обяви тази седмица дали вносните мита за китайските електромобили ще бъдат увеличени от сегашното ниво от 10%. През октомври 2023 г. Европейската комисия официално започна антисубсидийно разследване на вноса на напълно електрически превозни средства (BEV) от Китай. Разследването трябва да продължи не повече от 13 месеца, като при необходимост митата ще бъдат наложени не по-късно от девет месеца след началото му.

Представители на Volvo отрекоха информацията на „Таймс“, като заявиха, че е „преждевременно да се спекулира с последиците от това докъде ще доведе разследването или каквито и да било възможни действия“.

„Решението да произвеждаме EX30 и в Гент отразява нашия ангажимент да произвеждаме автомобили там, където продаваме най-много“, се казва в изявление на компанията, цитирано от „Таймс“. Компанията заяви, че плановете за пускане на допълнителен капацитет в Белгия са били оповестени по-рано.

Цената на акциите на Volvo поевтиня по време на днешната търговия.

Китайската компания Geely е собственик на Volvo Cars от 2010 г. насам.