Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. ЕК: Китайските производители на електромобили ще плащат до малко над 38% мито за внос в ЕС

Автомобили

ЕК: Китайските производители на електромобили ще плащат до малко над 38% мито за внос в ЕС

ЕК: Китайските производители на електромобили ще плащат до малко над 38% мито за внос в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

От ЕК обявиха, че предстои да бъдат въведени мита за внос на китайските електромобили. Обсъждането на този ход вече предизвика гневната реакция на Пекин, посочват световните агенции.

Според съобщението новите мита ще влязат в сила от юли и ще бъдат различни за всеки от китайските производители. Комисията заяви, че размерът им зависи от нивото на държавните субсидии, които получават компаниите. За набиращата все повече популярност в Европа китайска компания BYD е предвидена ставка от 17,4 на сто, за Geely - от 20%, а за SAIC се предвижда най-високата ставка от 38,1 на сто.

„Като част от нашето текущо разследване ние заключихме временно, че веригата на стойността на акумулаторните електрически превозни средства в Китай се възползва от несправедливо субсидиране.

Турция налага допълнителни 40% мита върху вноса на превозни средства от Китай

Това създава заплаха от икономически щети за производителите на електрически превозни средства на батерии в ЕС.

Свързахме се с китайските власти, за да обсъдим тези констатации и да проучим възможни начини за разрешаване на идентифицираните проблеми по съвместим със СТО начин.“, се казва в съобщение на ЕК в социалната мрежа X.

За други компании, които сътрудничат във воденето от ЕК разследване за получавани незаконните държавни субсидии е предвидено мито от 21 на сто, а за тези, които не сътрудничат - от 38,1 на сто.

Това ще бъде в допълнение към настоящата ставка от 10 % за всички електрически автомобили, произведени в Китай.

За да спрат налагането на допълнителни мита, Пекин и Брюксел трябва да решат въпроса със субсидиите. Още преди обявяването на ставките, от Пекин определиха този ход на ЕС като протекционизъм и в разрез с принципите на пазарната икономика и на правилата на международната търговия.

„Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо законните си права и интереси“, заяви  говорителят на китайското външно министерство Лин Цян.