Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Вашингтон повишава митата за редица китайски стоки и суровини, Пекин регира с остра позиция (ОБОБЩЕНА)

Парите

Вашингтон повишава митата за редица китайски стоки и суровини, Пекин регира с остра позиция (ОБОБЩЕНА)

Налогът на при електромобилите се повишава от 25% на 100%

Вашингтон повишава митата за редица китайски стоки и суровини, Пекин регира с остра позиция (ОБОБЩЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Белият дом обяви значително увеличение на митата, прилагани към китайски продукти на стойност 18 млрд. долара, предаде АФП.

Целта е да се "защитят американските предприятия и работници" от конкуренцията, която Вашингтон намира за нелоялна.

Новите мита засягат около 10 промишлени сектора, считани за "стратегически", като полупроводници, критични минерали, медицински продукти и електрически превозни средства, като за последните митата ще се увеличат от 25 % на 100 %.

Предишния ден министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подчерта необходимостта Белият дом "да се увери, че стимулите, осигурени от IRA (основният план за зелена икономика, приет преди една година, бел. ред.) в подкрепа на тези индустрии, че тези инвестиции са защитени".

Правителството на САЩ е инвестирало над 860 млрд. долара чрез IRA, за да ускори производството на електромобили, автомобилни батерии, слънчеви панели и вятърни турбини "произведени в Америка".

Но Вашингтон обвинява Пекин, че силно подкрепя своите индустрии в тези сектори, които се считат за стратегически, с големи субсидии. Тези субсидии често водят до свръхпроизводство, което китайските компании продават на световния пазар, като намаляват цените.

САЩ смятат, че по по този начин Пекин възпрепятства развитието на конкурентни индустрии в други държави.

Това опасение се споделя от Европейския съюз и други държави като Турция, Бразилия и Индия, подчерта американският служител.

Следователно целта на тези мита е "да се премахнат нелоялните търговски практики, независимо дали са свързани с трансфер на технологии, интелектуална собственост или иновации", обясни Белият дом в своето съобщение за пресата.

В допълнение към четирикратното увеличение на митата върху електромобилите, Вашингтон увеличи митата върху стоманата и алуминия от 7,5 % на 25 %, както и върху батериите, и върху полупроводниците от 25 % на 50 %, които вече ще се прилагат и за соларните панели и някои медицински продукти.

Лаел Брейнард, директор на Националния икономически съвет към Белия дом, обоснова този избор с това, че Китай "финансира растежа си за сметка на други".

"В резултат на нелоялните си практики капацитетът на Китай за производство на слънчеви панели ще бъде повече от два пъти по-голям от очакваното световно търсене в близко бъдеще", добави Брейнард.

След анонсирането на новите тарифи последва остра реакция от страна на Пекин.

Азиатската страна заяви, че решително ще защитава интересите си и предупреди, че търговските бариери ще засегнат по-широките отношения между двете икономически суперсили.

„Китай твърдо се противопоставя на новите тарифи“, се казва в изявление на Министерството на търговията на страната.

Решението на администрацията на Джо Байдън е нарушение на неговия ангажимент да не се опитва "да потиска и ограничава развитието на Китай" и да не се опитва да прекъсва връзките на Вашингтон с Пекин, се посочва още в изявлението на китайското министерство на търговията.

Анкети