Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС въвежда мита за вноса на зърно от Русия и Беларус

Парите

ЕС въвежда мита за вноса на зърно от Русия и Беларус

ЕС въвежда мита за вноса на зърно от Русия и Беларус - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави-членки, съобщава „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на източници, запознати с плана.

В близките дни се очаква Европейската комисия да въведе мито от 95 евро на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус и прогнозира, че 50-процентни мита ще бъдат наложени и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Фермерските протести в ЕС: Как се стигна дотук?

Решението се очаква, тъй като фермерите в ЕС изискват промени в ограниченията, наложени им съгласно Зелената сделка за справяне с изменението на климата и повторното налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха премахнати след руската инвазия през 2022 г.

Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС

Подобно на голяма част от държавите в Европа сред които и България, Полша също беше обхваната от фермерски протести през последните месеци.

Масово недоволство: Земеделци протестират в Германия, Румъния и Гърция – у нас са в готовност

След разговори с полския премиер Доналд Туск миналата седмица селскостопанските организации в страната насрочиха нови протести за 20 март, в които ще демонстрират недоволството си от селскостопанската политика на ЕС и вноса на земеделска продукция от Украйна.

Фермерите искат да предотвратят навлизането на по-евтино украинско зърно на полския пазар.

Със Зеления план ЕС се стреми да бъде климатично неутрален до 2050 г. Стратегията включва мерки в различни области като енергетика, транспорт, индустрия и селско стопанство.

Анкети