Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС

Парите

Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС

Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Фермерските протести в Европа се разрастват. Земеделски производители от все повече държави, сред които Испания и Гърция се присъединяват към демонстрациите на своите колеги от Франция, Германия и Белгия.

В опит да потуши напрежението от ЕК обявиха, че ще удължат срока на суспендиране на вносните мита върху украинския износ с още една година до юни 2025 г.

ЕК предложи мерки за ограничаване на вноса от Украйна

Но от сектора имат още редица изисквания от ЕС, сред които са по-малко регулации, настояват за мерки срещу евтиния внос и гарантиране на по-високи доходи за производителите.

Въпреки някои мерки, обявени от премиера Габриел Атал, производителите във Франция не отстъпиха от блокадите си край Париж.

Магистралите около френската столица останаха блокирани и днес от стотици трактори.

Продължават и протестите на белгийските земеделци, които блокираха второто по големина пристанище - Зеебрюге и обещаха да останат в центъра на Брюксел поне до предстоящата среща на върха в Брюксел.

На този фон в Германия селскостопански производители затвориха пътищата към Хамбург и още няколко по-малки пристанища заради плановете на правителството да намали земеделските субсидии, а междувремнно в Бундестага вървят дебатите по бюджета. Целта на протестиращите е  да засилят натиска върху управляващата коалиция преди гласуването на бюджета.

Блокирани са магистрали в цялата страна. Най-засегната е Бавария. Но и в Шлезвиг-Холщайн, Бранденбург, Саксония-Анхалт трактори временно блокираха магистралните отбивки.

В същото време земеделските производители в Испания насрочиха своите протести за следващите седмици, а в Италия десетки производители се събраха с трактори близо до Милано и обявиха, че са предадени от Европа.

В Гърция правителството се опитва да се договори с фермерите, които въпреки преговорите са решени утре да блокират Солун по време на откриването на международната аграрна изложба „Агротика“.

Земеделски производители излязоха на протест и в Хасковско

Зърнопроизводителите у нас започват подготовка за протести през следващата седмица

Земеделски производители излязоха на протест до хасковското село Подкрепа, без да затворят движението по международния път към Свиленград, предава БНР.

Те настояват държавата да предприеме мерки и да подпомогне земеделския сектор.

„Не сме доволни от условията, които Европейската комисия дава за обработване на нашите земи. Субсидията е от 25 лв. на декар, с което не могат да се покрият разходите“, дава пример един от протестиращите - Любомир Тенев:

„На нашата продукция в момента, себестойността на един декар, примерно от пшеница или слънчоглед, е между 220 и 250 лева. Произвели сме тази година около 200 кг. среден добив от слънчоглед. По сегашна цена, около 70 стотинки, това са 140 лева. До 250 ние имаме загуба горе-долу около 100 лева на декар. Субсидията е 25 лева, тя не ни спасява“.

Те предупредиха, че ще има масови фалити, затова настояват да се увеличат субсидиите и да станат такива, каквито са в съседна Гърция, където се плаща по 70-80 евро на декар или да се ограничи вноса на зърно от Украйна.

Анкети