Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Районът около Европарламента в Брюксел е блокиран от фермерските протести

Парите

Районът около Европарламента в Брюксел е блокиран от фермерските протести

Районът около Европарламента в Брюксел е блокиран от фермерските протести - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Земеделските производители изпълниха заканата си и рано тази сутрин блокираха периметъра около Европейския парламент в Брюксел.

Пространството около площад „Люксембург“ остава недостъпно за всякакъв вид превозни средства, тъй като около 1000 трактора задръстиха района. Организираните протести от Валонската федерация по земеделие (FWA) изразяват недоволството на производителите, които се обявиха против намаляващите си доходи, прекалено сложното законодателство и административното претоварване.

Всичко това се случва в момент, когато европейските лидери се събират на извънредното заседание на Европейския съвет. На него ще бъде преразгледан дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2021 - 2027 г. Това се налага заради войната на Русия срещу Украйна, последиците от пандемията и нарастващите лихвени проценти.

В сряда Европейската комисия отговори на някои от опасенията на фермерите. Беше отправено и предложение - всяка страна да има право да задейства предпазен механизъм, ако вносът надвишава количествата от предходните две години и представлява опасност за вътрешния ѝ пазар. Тогава Брюксел ще активира т.н. „внезапна спирачка“ за вноса в съответната държава. Мярката засяга основно пилешко месо, яйца и захар.

Фермерски асоциации обаче вече заявиха, че предпазният механизъм „няма да осигури достатъчно облекчение за производителите".

Фермерските протести във Франция блокираха Париж

Недоволството сред фермерите, първоначално предизвикано във Франция, се разпространи в няколко европейски страни, сред които е и Белгия.

Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС

Българските фермери също обявиха, че са в протесна готовност.

Анкети