Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков и зърнопроизводителите: Съгласие има, подписваме споразумение – протестите спират

Парите

Денков и зърнопроизводителите: Съгласие има, подписваме споразумение – протестите спират

Денков и зърнопроизводителите: Съгласие има, подписваме споразумение – протестите спират - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Имахме поредна среща със зърнопроизводителите и с екипите от МЗХ, както и от ДФЗ. Срещата отново беше съдържателна. Смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да го подпишем“. Това обяви на брифинг в МС след края на срещата със зърнопроизводителите министър-председателят акад. Николай Денков.

„Имаме съгласие по трите точки на декларацията, която бяхме поставили предварително. Имаме разбирателство. Това, което е важно да се каже е, че спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение между нас, като представители на бранша и министър-председателя. Текстът ще бъде одобрен от всички и ще бъде разписан“, допълни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Премиерът увери, че средствата за бранша няма да окажат влияние върху други сектори. „Средствата се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Не се изисква да се вземат средства от други сектори”, посочи Денков.

Той уточни, че част от дискусията е била, че най-малките производители с до 300 хектара няма да има нужда да доказват загуби, а по-големите ще трябва да го правят със справка.

Денков коментира, че спрямо площта, която имат най-много ще получават малките, а най-малко най-големите производители.

Земеделският министър Кирил Вътев посочи: „Чрез преструктуриране на бюджета на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ се повтаря същото като миналата година. Никой няма да бъде ощетен”, увери той.

За следващата година обмисляме такава програма, така че земеделските производители да получават парите тогава, когато им трябват, каза земеделският министър и поясни, че за съжаление това няма как да се случи тази година.

Анкети