Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков обяви, че е изготвен нов план за земеделците и ги очаква на среща в сряда

Парите

Денков обяви, че е изготвен нов план за земеделците и ги очаква на среща в сряда

Ще преговаряме с ЕК по исканията на земеделците, част от исканията се променят на европейско ниво, посочи още премиерът

Денков обяви, че е изготвен нов план за земеделците и ги очаква на среща в сряда - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Всеки ден, който преминава в протести забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме“, това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков .

„Важните точки от меморандума са за законодателните промени – земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март“, каза Денков.

„МЗХ вече работи по част от тези законопроекти. Правителството ще преговаря с ЕК по исканията на земеделците, част от исканията се променят на европейско ниво. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Запазват се режимите от предишното споразумение със земеделците, никога не е говорено с Украйна, че ще има промяна в тоз режим. За загубите на земеделските производители през 2023 готови сме да предложим опростен механизъм за оценка на финансовите резултати. Ако се договори за такъв опростен вариант за разходи, за рента, разход за семена, тор препарати, средствата ще се отпуснат максимално бързо след нотификация от ЕК, това ще е само за стопанствата, които са на загуби за 2023 г.“, посочи Денков.

„Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ“, коментира още той и подчерта, че това може да стане с меморандум и преговори, а не с даване на пари на калпак.

„Очакваме земеделците утре в 18 ч. на среща в Министерския съвет“, съобщи още Денков.

„Бавенето на преговорите, води до бавене на средствата“, повтори той.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посочи, че подаването на оставка за него не е проблем и уточни, че това е решение на Денков и Габриел.

Анкети