Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Решено: Земеделците излизат на национален протест във вторник

Парите

Решено: Земеделците излизат на национален протест във вторник

Аграрният сектор се обяви за незабавна оставка на Вътев

Решено: Земеделците излизат на национален протест във вторник - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Земеделците започват ефективни протести от утре, съобщава БНТ. Част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени в неделя от правителството.

Земеделци и животновъди обсъждат дали ще протестират

Денков предлага: С преструктуриране на бюджета да се отпуснат още 150 млн. лв. за земеделците

Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия с начало 06.02.24 г. (вторник) в 10:00 ч.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00, можете да видите на картата, която Ви изпращам в имейла. Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

НАЗНАЗ

"Днес, на 5-ти февруари 2024 г., Инициативен комитет, включващ 25 браншови организации от сектора на земеделието, организира мирен протест пред сградата на Министерство на земеделието и храните с настоятелно искане за незабавна оставка на министър Кирил Вътев", се казва в посланието.

В разпространена декларация, Инициативният комитет разкрива част от проблемите, които са оставени нерешени и от своя страна са довели до пълната загуба на доверие от страна на земеделските производители към министър Вътев.

"По време на протеста, представители от Инициативния комитет бяха поканени на среща с целия политически кабинет. На тази среща Министър Вътев изрази готовност да подаде оставка, но само ако тя бъде поискана от Премиера Денков и Вицепремиера г-жа Мария Габриел. В тази връзка, ИК се обръща към премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, като ги призовава в срок до 11-ти февруари да се ангажират внимателно със ситуацията в сектора и проблемите, които съпътстват искането за оставка на земеделския министър", заявяват от Инициативния комитет.

При липса на решение в упоменатия срок, Инициативният комитет обявява, че на 13.02.2024 г. ще се проведе общонационален протест, чрез който ще бъде блокирана държавата.

Инициативният комитет заявява намерението си протестните действия да продължат и през утрешния ден, като призовава всички недоволни земеделци да се присъединят към общата кауза.

 

Анкети