Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков предлага: С преструктуриране на бюджета да се отпуснат още 150 млн. лв. за земеделците

Парите

Денков предлага: С преструктуриране на бюджета да се отпуснат още 150 млн. лв. за земеделците

От сектор зърнопроизводство ще могат да бъдат подпомогнати отделно само стопанства, които докажат загубите си за 2023 г.

Денков предлага: С преструктуриране на бюджета да се отпуснат още 150 млн. лв. за земеделците - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Проведохме конструктивни разговори с представителите на аграрните производители. Стигнахме до предложения, които са свързани с бюджет, който можем да гарантираме. Те са свързани с преструктуриране на бюджета-говорим за средства от 150 млн. лв.”, това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща със земеделците.

Премиерът поясни, че помощите са разпределени в две пера-първото засягащи зърнопроизводството и вторият-месото, млечните продукти плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

Денков подчерта, че могат да бъдат осигурени 150 млн., които да се разпределят във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

Той отбеляза, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

„Тези 150 млн. ще бъдат разпределени отново по съответната формула и тя ще бъде представена на организациите. Тези пари ще са за срока до 30-ти юни, тъй като това е срокът, в който е удължена на европейско ниво помощта свързана с Украйна”, припомни Денков.

Той уточни, че финансова подкрепа могат да получат само тези зърнопроизводители, които могат да докажат загуби за 2023 г.

„По първото перо-зърнопрозиводителите ще докажат загубата си за 2023г. чрез подаване на декларации в НАП. Срокът ще е до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите”, обясни Денков, след което уточни, че представителите на сектора ще се срещнат с останалите и ще разкажат повече за схемата. „Надявам се зърнопроизводителите да я приемат“, коментира Денков.

Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите, коментира, че тази вечер ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с МС.

„До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно споразумение с ясни ангажименти-законодателни и т.н. Утре ще дадем и пресконференция в 11:00 ч., за да уведомим. Ние сме в стачна готовност, ако има съгласие обаче няма да има такива протести“, обясни Проданов.

Той бе категоричен, че е важен за тях механизма, който се предлага, а не самите средства.

„За нас бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение. За нас са важни механизма, ставката и културите, които ще се подпомогнат”, допълни председателят на Съюза на зърнопроизводителите.

Анкети