Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Земеделците на среща с Денков в неделя, решават дали ще има протести

Парите

Земеделците на среща с Денков в неделя, решават дали ще има протести

Земеделците на среща с Денков в неделя, решават дали ще има протести - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Ако не се стигне до договаряне по исканията на земеделците в неделя, по време на срещата с премиера, фермерите ще излязат на протест в цялата страна на 6 февруари. Исканията им са свързани с подпомагането, приемането на законодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.

Сектор „Зърнопроизводство" е със загуба от 28% на декар за 2023, което е най-тежката загуба през годините досега, заяви председателят на Регионален съюз на фермерите „Дунавско зърно" в Русе Милен Коев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Той коментира, че компенсациите, за които настояват земеделците са за да се намали вътрешнофирмената задлъжнялост, достигаща до над 40%.

По време на срещата с Николай Денков и екипа му в неделя, земеделците са готови на компромиси, каза още Милен Коев, но не и по отношение на подпомагането.

Той е категоричен, че ако не се разберат за мерките от страна на държавата по трите точки от исканията им, на 6 февруари ще излязат на ефективни протестни действия в цялата страна. В Русенско са предвидени блокади на 5 места, като се очаква да има и необявени точки на недоволство на земеделските производители от региона.

Анкети