Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кирил Вътев: Протестите на фермерите в по-голямата част от ЕС са напълно основателни

Парите

Кирил Вътев: Протестите на фермерите в по-голямата част от ЕС са напълно основателни

Кирил Вътев: Протестите на фермерите в по-голямата част от ЕС са напълно основателни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

В момента всички земеделски производители са притиснати от високите разходи на стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна. Именно поради тази причина българският министър на земеделието и храните намира протестите на фермерите в голяма част от държавите от ЕС за напълно основателни. По време на посещението си в Троянския манастир, министър Кирил Вътев коментира, че България не е изключение от ситуацията, в която се намират фермерите в останалите европейски държави.

„Ние сме в абсолютно същата ситуация. Знаете, че петте най-близки до Украйна държави - Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украински внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите“, посочи министърът.

По думите му има добър диалог със земеделските производители.

„Между тях има разумни хора, има и такива, които искат на всяка цена да правят протести", заяви Вътев и подчерта, че вече има уговорена среща между него, земеделски производители, министър-председателя и финансовия министър, която е насрочена за неделя в 15:00 часа.

„Това ще е третата ни среща. Има разбираем и обективен проблем, който възникна вследствие на това, че след приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече загубите вследствие на войната в Украйна. Сумата е набъбнала доста и след като е приет бюджетът и тя не е предвидена в него - става дума за 550 милиона лева, това много трудно може да се получи без преразглеждане на бюджета", обясни Вътев.

По думите му между кабинетът и българските фермери не се води битка, а вървят преговори. Министърът увери, че както днес, така и утре в Министерството на финансите ще бъдат направени пълни изчисления с информация от НАП.

„Проблем е, че за стопанската 2023 година все още няма отчети и отчетите ще се извадят за други предходни години, а в 2022 г. аграрният сектор е на свръхпечалба, в 2023 г. пък е на сериозна загуба. Целта е да се подпомогнат тези, които имат реална нужда, а не да се раздават на калпак", акцентира отново земеделският министър.

Той не отрече, че зърнопроизводителите през последната стопанска година са били на загуба заради по-високите цени, засаждайки най-скъпата реколта за последните поне 10 години.

А в комбинация с много сухото лято на 2023 година, което е свалило добивите, себестойността на производството се е вдигнала много високо. По думите му ситуацията се усложнява допълнително и от украинския внос, който не е на пазарни цени.

Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата

Вътев отново припомни, че се подготвя сериозен законодателен пакет и предложения за промени, сред които той изброи Закона за аграрната камара и браншови организации, Закона за правилата на доставки по агрохранителната верига от полето до рафта, както и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Анкети