Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков: Държавата не може да се меси на телекомите. Фермерите имат частично право в исканията си

Парите

Денков: Държавата не може да се меси на телекомите. Фермерите имат частично право в исканията си

Денков: Държавата не може да се меси на телекомите. Фермерите имат частично право в исканията си - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Правителството не може да се намеси в работата на телекомите“, заяви по време на парламентарния контрол  премиерът Николай Денков, предава Tribune.bg.

Той беше попитан от лидерът на БСП Корнелия Нинова „какви действия ще се приемат във връзка с индексирането на таксите от страна на мобилните оператори“?

По думите на Денков когато има сключени договори, правилата по тях трябва да се спазват, правителството не можело да се намеси, а само контролните институции. Правителството щяло да говори с тях, за да са по-активни в проверките.

„Има напрежение по отношение на фермерите в цяла Европа заради нестабилната икономическа среда, някой притеснения са основателни, други като вноса от Украйна например не са“, посочи още Денков по отношение на протестите на фермите в Европа и дали у нас се зараждат такива.

„Търси се решение на европейско ниво да отпаднат някой от екологичните изисквания, на национално ниво се търсят средства, за да се подкрепят фермерите. Преглеждаме бюджета на Фонд „Земеделие“, за да видим какви средства можем да осигурим, в неделя ще ги представим“, каза Денков пред депутатите.

Той посочи, че основните теми на провелия се вчера Европейски съвет са свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на нови приоритети за финансиране, сблъсъкът между Израел и Палестина, земеделските протести, подкрепата за Украйна, подкрепата за борбата с нелегалната имиграция.

„Това касае пряко и България. Бяха отделени нови 2 млрд. евро, които ще бъдат използвани, за да бъде намален мигрантския натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени и към България“, посочи той.

Денков заяви още, че подкрепата за еврозоната и Шенген е търсена по време на индивидуални разговори с премиерите на различни държави.

„Търсех разговори с държави, които са много консервативни, когато става дума за разширяването. Това са северните страни – Германия и Нидерландия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България през последните месеци и че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия инфлация, и от Шенген. Урсула фон дер Лайен много ясно изрази тази позиция на ниво ЕС“, каза акад. Денков.

Анкети